venerdì 20 febbraio 2015

Sectoarele comerciale ale pieţei imobiliare speră la un nou ciclu de creştere

Anul trecut, valoarea tranzacţiilor de birouri, spaţii retail, industriale şi logistice a fost de patru ori mai mare decât în 2013
În 2014, România a înregistrat una dintre cele mai notabile rate de creştere din Europa Centrală şi de Est


După ce jucătorii din segmentul rezidenţial au început anul într-o notă optimistă şi cei din segmentele comerciale ale pieţei imobiliare din România speră la un an bun, mai ales în condiţiile în care 2014 chiar a fost bun, confirmat de activitatea tranzacţională de 4 ori mai mare decât cea din 2013. 
„Activitatea din piaţa imobi­liară din România debutează cu optimism în 2015, creşteri remarcabile fiind aşteptate în special pe segmentele-cheie, cum ar fi piaţa de birouri şi cea de investiţii”, 
conform celui mai nou raport al companiei de consultanţă imobi­liară Colliers International Romania.
Potrivit companiei, activitatea tranzacţională a crescut de 4 ori anul trecut, volumul total al investiţiilor din România atingând 1,2 miliarde de euro. În ce priveşte activitatea de închirieri, cererea netă - principalul indicator al unei creşteri sănătoase - s-a majorat cu circa 30%. De asemenea, indicatorii macroeconomici susţin sentimentul pozitiv din piaţă, iar creşterea de 7% a consumului s-a tradus anul trecut în volume cu până la 20% mai mari ale vânzărilor înregistrate de retaileri. „2015 pare să marcheze, totodată, şi revenirea pieţei spaţiilor industriale - o tendinţă iniţiată anul trecut prin volumul spectaculos de tranzacţii-reper ce au avut ca obiect proiecte industriale şi logistice şi care se va consolida în acest an, luând în calcul cererea în creştere pentru spaţiile industriale din ţară şi interesul semnificativ pentru dezvoltări noi”, se mai arată în raportul Colliers.
Damian Harrington, Regional Director al departamentului de Research al Colliers International în Europa de Est, a declarat că anul trecut a fost unul solid din punct de vedere tranzacţional, România având parte de una dintre cele mai importante creşteri din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE). “Per total, 2014 a marcat un nivel sănătos al volu­melor tranzacţionate în Europa Centrală şi de Est, majoritatea ţărilor din regiune înregistrând rezultate pozitive. În raport cu celelalte ţări din ECE, România deţine una dintre cele mai notabile rate de creştere şi există semne concrete care arată că atractivitatea ţării ca destinaţie de investiţii este în creştere”, a subliniat Harrington.
 
Piaţa de birouri, la cel mai bun nivel din 2008 încoace
 
Potrivit raportului Colliers, aflată acum la cel mai ridicat nivel post-2008, piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat anul trecut niveluri record ale tranzacţiilor de închiriere, precum şi o sporire a stocului de spaţii de calitate. 
Cererea netă a reprezentat apro­-ximativ jumătate din întreaga activitate tranzacţionată, semn al creşterii sănătoase a pieţei.
Stiri similare:
» Colliers International: Piața locală de real estate, la începutul unui nou ciclu de creștere
» Preţurile mici ale petrolului ar putea impulsiona creşterea economică în Zona Euro şi SUA
» Cu cât s-au „ieftinit” apartamentele după şapte ani de criză

Cere­rea va continua trendul ascendent, având în vedere interesul din partea companiilor care caută să se extindă în România. Oraşele din afara Capitalei vor deveni mai competitive, iar cererea pentru spaţii de birouri va viza inclusiv oraşele terţiare. Circa 20.000 mp spaţii de birouri de clasa A va însuma cererea nouă pe piaţă, în Bucureşti şi în ţară.
 
Centrele comerciale, susţinute de consumul în creştere
 
Raportul mai notează că, în 2014, sub impulsul performan­ţelor macroeconomice, românii şi-au redobândit încrederea şi au început să consume mai mult. Pe fondul estimărilor pozitive privind creşterea consumului, în anul 2015 vor fi livrate noi centre comerciale, cu o suprafaţă cumulată de circa 200.000 mp. 15% din noul stoc este reprezentat de extinderi, ca urmare a încercării centrelor comerciale existente de a se menţine competitive în faţa noilor livrări. În plus, noi centre comerciale vor demara proiecte de renovare.
 
2014 a fost bun şi cu piaţa spaţiilor industriale, dar şi cu cea de terenuri
 
Segmentul industrial a cucerit atenţia publică în 2014, făcând subiectul unora dintre cele mai mari tranzacţii de investiţii din piaţă. Volumul total al acestor tranzacţii a depăşit 171 milioane de euro, cel mai mare nivel din ultimii 6 ani.
În ceea ce priveşte piaţa terenurilor, Colliers afirmă că 2014 a fost cel mai prolific an de după criza financiară, cu un nivel ridicat de activitate pe toate segmentele de piaţă. Cea mai importantă revenire îî este atribuită sectorului rezidenţial, care a încheiat cel mai bun an de după 2008.
Numărul tranzacțiilor imobiliare înregistrate în România de-a lungul anului trecut este similar cu cel din 2013, potrivit celui mai recent raport emis de ANCPI. Cele mai multe imobile s-au vândut în zona București-Ilfov (aproape 15% din total), iar cel mai mic număr de tranzacții imobiliare a fost înregistrat în județul Bistrița-Năsăud.
Aproape 825.000 tranzacții imobiliare, în 2014, în toată țaraÎn anul 2014, au fost înregistrate 824.951 tranzacții imobiliare în întreaga țară, cu 38 mai puține față de 2013, conform informațiilor comunicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Cele mai multe operațiuni au fost înregistrate în Capitală (67.500), Ilfov (50.841) și Timiș (41.006). Județele în care s-au vândut cele mai puține imobile, de-a lungul anului trecut, sunt Covasna (7.792), Teleorman (7.335) și Bistrița-Năsăud (7.136).
  • În decembrie 2014, au fost tranzacționate 69.399 de imobile în toată țara, cu 4.107 mai mult față de luna precedentă
  • Numărul tranzacțiilor a scăzut cu 8.844 în ultima lună a anului 2014, comparativ cu aceeași perioadă a lui 2013
  • În decembrie 2014, cele mai multe tranzacții imobiliare au fost încheiate în București (6.899), Ilfov (4.523) și Timiș (3.111)
  • Numărul ipotecilor și al privilegiilor înscrise în cartea funciară la nivel național în decembrie 2014 a fost de 14.589, în creștere atât față de luna precedentă (12.965), cât și față de luna decembrie 2013 (14.033) apartamente oradea de vanzare
În 2014 s-au înregistrat, la nivel național, aproximativ 5,8 milioane de operațiuni de cadastru și publicitate imobiliară, în creștere cu peste 700.000 comparativ cu 2013. Cele mai multe operațiuni de acest fel au fost înregistrate în 2014 în București (373.791), Timiș (303.147) și Cluj (274.163). Totodată, cele mai puține operațiuni de cadastru și publicitate imobiliară s- au înregistrat anul trecut în Buzău (61.208), Vâlcea (59.179) și Sălaj (56.911). contabilitate oradea expert

Nessun commento:

Posta un commento