venerdì 20 giugno 2014

Ne apropiem de un nou boom al pietei imobiliare. Care sunt cauzele reale

imobiliare 

Lumea trebuie sa actioneze pentru a reduce riscul unui nou colaps devastator al pietei imobiliare, a avertizat Fondul Monetar International (FMI), la publicarea unui raport care a aratat ca preturile locuintelor sunt semnificativ peste media istorica in multe tari. Economistii trag semnalul de alarma, dar nu explica si cauzele fenomenului.

Accelerarea preturilor la locuinte de la niveluri deja ridicate a devenit una dintre principalele amenintari la adresa stabilitatii economice, tarile inregistrand doar progrese limitate in controlul acestui fenomen, scrie cotidianul Financial Times, citat de Mediafax
case de inchriat bihor
Instrumentele pentru a tine sub control boom-ul pietei imobiliare nu au fost inca finalizate, dar "aceasta situatie nu trebuie sa fie un motiv pentru lipsa actiunii", a declarat directorul adjunct al FMI Min Zhu. 

Preturile la locuinte "se mentin cu mult peste mediile istorice in majoritatea tarilor" in relatie cu veniturile si chiriile, a spus Zhu intr-un discurs saptamana trecuta la Bundesbank, banca centrala a Germaniei. Discursul a fost publicat mai tarziu pentru a nu se suprapune anuntarii deciziei de politica monetara a Bancii Centrale Europene. 
agentie imobiliara
"Este o situatie in care se afla, de exemplu, Australia, Belgia, Canada, Norvegia si Suedia", a spus el.

Noul boom este efectul politicii banilor ieftini pusa la cale de guverne 

Ideea ca preturile imobiliarelor au crescut mult in ultimul timp este sustinuta si de analistul economic Bogdan Glavan, pe blogul sau. Iata cum explica acesta noul boom: 
chirie oradea
Stiu ca in Romania si in buna parte din Europa nu se simte chestia asta, dar preturile activelor imobiliare au crescut serios in restul lumii. Au crescut atat de mult incat problema revenirii boom-ului imobiliar nu mai este doar in atentia unor oameni “obsedati” de efectele dezastruoase pe care politica de expansiune a creditului le are asupra economiei, ci a ajuns sa preocupe si FMI-ul, scrie Glavan pe b
contabil oradea
Potrivit acestuia, chestiunea este in fond mai simpla, dar establishment-ul nu vrea sa o recunoasca pentru ca asta ar insemna pierderi uriase pentru sistemului financiar si evaporarea increderii in diplomele de la Harvard. Intrebarea corecta nu este “Poate cineva sa descopere care este pretul corect al locuintelor?” – asa cum cu naivitate se intreaba economistii mainstream; bineinteles ca nu; identificarea pretului corect este o provocare pentru antreprenori, pentru cei care vor sa isi asume un risc ca sa castige un profit. Intrebarea corecta este: putem stabili conditiile necesare care determina deviatia in bloc a preturilor de la tendinta lor de echilibru? 

Ca economisti nu putem juca rolul intreprinzatorului si nu putem preciza daca pretul unui anumit apartament este mare sau mic. Ca economisti putem spune altceva: ca in anumite conditii majoritatea preturilor inceteaza sa mai fie relevante, sa mai reprezinte cu adevarat “valoarea” respectivelor bunuri, explica Glavan. 

Despre ce conditii e vorba? Despre conditiile monetare. Singurul element care poate infecta calculul antreprenorial si care ii poate incuraja pe investitori sa mearga in masa intr-o directie gresita este falsificarea monedei. Daca umbli la cantitatea de bani din economie atunci ai afectat relevanta preturilor. Cat de relevant mai este faptul ca un teren care a costat anul trecut 50.000 de dolari se tranzactioneaza acum cu 100.000, daca intre timp conditiile de creditare s-au relaxat considerabil sau daca rata dobanzii a scazut semnificativ? Mai vorbeste acest pret despre raritatea respectivului produs, despre intensitatea preferintelor cumparatorilor? Oare s-a dublat nevoia reala de locuinte intr-un an? Evident ca nu, raspunde economistul In doar cativa ani preturile imobiliare s-au apropiat de nivelul dinainte de criza. Oare fiindca s-a intamplat ceva cu cererea reala? Oare fiindca oamenii si-au modificat preferinta relativa pentru case (in defavoarea altor bunuri)? Nici vorba. Acesta este doar efectul politicii banilor ieftini pusa la cale de guverne, puncteaza Glavan.  infiirare firme noi

Cum ziceam, economistii mainstream tac malc. In loc sa puna punctul pe i, ei te ametesc cu “daca si cu parca”. Normal, daca ar face altceva atunci ar intelege toata lumea ca nu merita sa platesti o avere ca sa-ti angajezi consultant imobiliar; nici sa te indatorezi pe viata la banci ca sa iti cumperi o garsoniera. Dar atunci ce ar mai face ei economistii, de unde si-ar mai lua salariul? Daca FMI nu s-ar face ca ploua in perioada de boom, atunci nu ar mai putea veni cu recomandarea confiscarii depozitelor bancare cand se ajunge la criza!, concluzioneaza analistul.

Nessun commento:

Posta un commento