giovedì 12 marzo 2015

Clientul imobiliar de lux: cine plătește un milion de euro pe un apartament și de ce?

Clientul de lux, în imobiliare, este om de afaceri român sau străin, lucrează în marile companii și vrea ca „acasă” să fie locul perfect pentru el și familia lui. Clientul de lux își cumpără sau închiriază locuințe la prețuri exorbitante, pentru alții, pur și simplu pentru că îi place, iar suma nu contează. De multe ori, clientul de lux primește bani pentru locuință de la compania la care lucrează, iar nivelul de revânzare sau comportamentul în timp al locuinței este ultima lui preocupare. Un lucru firesc, până la urmă, în condițiile în care o proprietate exclusivistă, situată în zone ultracentrale, își păstrează valoarea indiferent de turbulențele economice.
Clientul imobiliar de lux: cine plătește un milion de euro pe un apartament și de ce? (foto Nordis)În viața celor bogați, locuințele reprezintă mai degrabă un premiu decât o necesitate. Fie ele case ori apartamente, locuințele de lux asigură mult mai mult decât nevoile primare de confort. Sunt proprietăți care se cumpără cu până la câteva milioane de euro, chiar și pe piața din București. Sunt proprietăți care se închiriază cu sume care depășesc 10.000 euro lunar, deci oameni care într-o jumătate de an ar putea să își cumpere un apartament cu trei camere, cu banii jos. Dar un asemenea apartament ar fi departe de standardele lor, în materie de locuințe.
În proporție de 80%, chiriașii sunt expați, care vin cu bugete din partea unor companii mari precum Petrom, Rompetrol, Vodafone, Orange. În cazul celor care cumpără locuințele de lux, sunt oameni de afaceri cu foarte mulți bani, preponderent români. Jumătate dintre ei cumpără proprietatea ca investiție sau pentru a locui în ea, iar cealaltă jumătate, o cumpără drept casă de vacanță. Recent, am avut un client care și-a luat un apartament de peste 1 milion de euro ca și casă de vacanță, pentru când vine în România, pentru că nu locuiește aici în mod curent”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Alexandru Mihai, consultant imobiliar în cadrul Nordis.
Proprietarii locuințelor de lux sunt dispuși să negocieze cel mult 5% din preț
Piața locuințelor de lux este un segment cu o dinamică aparte, în imobiliarele locale. Atât proprietarii cât și cumpărătorii sunt oameni care nu au probleme financiare, deci nu există nicio grabă pentru încheierea tranzacției. Din acest motiv, negocierea se face în cu totul alte condiții decât pentru o proprietate dedicată celor cu buget mic sau mediu.
În cazul locuințelor de lux, proprietarii nu sunt dispuși să negocieze prea mult, din contră. Marja de negociere este undeva la 5%. În general, clienții cunosc și acceptă acest lucru, dar unii dintre ei se așteaptă să obțină mai mult. În acest caz se blochează tranzacția pentru o perioadă nedefinită de timp, pentru că proprietarii nu sunt presați să vândă. Sunt cazuri în care proprietarii preferă să închirieze cu câteva mii de euro pe lună, în general expaților, care de obicei dețin poziții de conducere în cadrul unor companii mari”, explică Florin Poștoacă, broker imobiliar Nordis.
Locuințele de lux se vând discret, în cercuri închise, departe de ochii publicului larg
Astfel, în funcție de disponibilitatea proprietarilor, o proprietate de lux se poate vinde la fel de repede ca un apartament normal, sau poate sta pe piață și câțiva ani. Acestea din urmă sunt însă mai degrabă excepții. Cu atât mai mult cu cât, în ultimul an, piața imobiliară de lux a marcat recurduri atât la nivelul tranzacțiilor, cât și la nivelul construcțiilor noi.
Consider că anul 2014 a fost cel mai bun de la sfârșitul lui 2008 încoace. Clienții care vizează acest segment, în marea lor majoritate, nu cumpără pentru investiție, ci pentru sufletul lor, pentru vedere, pentru poziționare și în niciun caz nu este singura lor proprietate. Prețurile rămân însă subiective, motiv pentru care asemenea locuințe pot sta pe piață și trei ani”, spune consultantul imobiliar Alexandru Mihai. 
Datorită dinamicii aparte pe care o are piața imobiliară de lux, ofertele imobiliare sunt arareori promovate publicului larg. Asemenea locuințe se vând țintit, în cercuri restrânse, prin intermediul agenților specializați pe această nișă, iar discreția este trăsătura pregnantă a unei asemenea tranzacții.

Nessun commento:

Posta un commento