Grupurile internationale de consultanta imobiliara din Romania nu mai pot face evaluari autorizate daca nu infiinteaza firme noi, in care mai mult de jumatate din actionari sau asociati sunt evaluatori autorizati, care detin majoritatea actiunilor sau partilor sociale, informeaza Mediafax.
Iti doresti sa calatoresti si sa duci o viata frumoasa si dupa pensionare? ING iti spune cum!
oradea online
De asemoea, consiliul de administratie al acestor firme trebuie sa fie ales in majoritate dintre actionarii sau asociatii evaluatori autorizati. Prevederile se regasesc intr-o ordonanta aprobata anul trecut si care a intrat in vigoare in luna iunie a acestui an.
Ordonanta prevede, de asemenea, infiintarea unei noi asociatii profesionale, denumita Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), din care insa firmele cu actionariat majoritar format din persoane juridice nu pot face parte.
imobiliare oferte oradea
In aceste conditii firmele de consultanta imobiliara din Romania detinute de grupuri internationale, care nu au astfel de vehicule, nu pot face evaluari autorizate incepand din luna iunie. In aceasta situatie se afla majoritatea firmelor mari de consultanta imobiliara de pe piata locala, respectiv Colliers, CBRE, Jones Lang LaSalle, BNP Paribas Real Estate, Cushman & Wakefield sau The Advisers Knight Frank. Singura firma de consultanta imobiliara care indeplineste conditiile impuse de ordonanta si a reusit sa-si infiinteze o noua entitate prin care sa exercite aceasta activitate este DTZ Echinox.
Consultantii imobiliari au cerut ajutorul Consiliului Concurentei, prin intermediul unei case de avocatura, care a trimis catre Camera Deputatilor o recomandare de reevaluare a prevederilor referitoare la conditiile care trebuie indeplinite de companii pentru a deveni membru ANEVAR, in sensul eliminarii sau modificarii acestor prevederi.
intermediari imobiliare oradea
Legea de aprobare a ordonantei, amendata cu propunerea Consiliului Concurentei, este in curs de aprobare in Parlament, urmand sa fie discutata in plen saptamana urmatoare.
Astfel, Colliers, CBRE, Jones Lang LaSalle, BNP Paribas Real Estate, Cushman & Wakefield, The Advisers Knight Frank sunt practic scoase de pe piata de evaluare pana cand nu infiinteaza firme in noile conditii, daca propunerile de modificare nu sunt aprobate in Parlament.
apartament oradea chirie
"Piata de evaluare nu este o piata mare, chiar daca se evalueaza active de miliarde. Este un serviciu cu miza foarte mare, nu neaparat remunerat in consecinta. Piata se ridica la valori cuprinse intre 10-20 de milioane de euro. Cu toate ca ne referim la o suma infima, exista pe acest subiect anumite dispute si bineinteles ca au aparut tot felul de miscari. Banii sunt putini, dar mizele sunt mari. In acest context, noi avem o pozitie privilegiata si privim obiectiv aceasta disputa, intelegem punctele de vedere atat ale colegilor nostri internationali, care spun ca sunt cei mai in masura sa faca evaluari profesioniste pentru imobile comerciale, cat si ale Uniunii (UNEVAR, n.r.), care considera ca in cazul unei profesii liberale firmele nu pot avea actionari decat din randul profesiei", a declarat pentru Mediafax Mihnea Serbanescu, directorul general al DTZ Echinox.
Legislatia actuala nu dezavantajeaza firma pe care Serbanescu o conduce pentru ca este singura franciza dintre jucatorii internationali care s-a organizat astfel incat structura actionariatului sa permita firmei DTZ Echinox sa faca evaluari conform noilor norme.
Pe de alta parte, Serbanescu apreciaza ca desi legea prevede ca evaluatorii trebuie asimilati cu practicienii in profesii liberale dupa modelul notarilor, avocatilor si a altor profesii similare, profesia de evaluator nu este considerata liberala in Codul Fiscal.
In general, activitatea de evaluare contribuie cu 10-25% la cifra de afaceri a unei firme de consultanta imobiliara.
Bogdan Sergentu, seful departamentului de evaluare DTZ Echinox, a explicat ca singura solutie in contextul dat ar fi ca firmele de consultanta imobiliara sa infiinteze aceste entitati, care sa indeplineasca criteriile noilor prevederi, avertizand insa ca nu este un proces simplu.
"Cu toate ca am reusit sa ne reorganizam, noua firma nu a putut fi acreditata imediat de cele 10 banci cu care aveam contracte cadru pentru ca era o noua entitate. S-au solicitat scrisori de recomandare de la alte banci cu care s-a lucrat in trecut, sau cifra de afaceri pe ultimii trei ani. Doar datorita celor 10 ani de activitate pe piata si de buna colaborare cu bancile, am avut sprijinul acestora in procesul de reacreditare", a explicat Sergentu.
DTZ este parte a companiei australiene UGL, unul dintre cele mai mari grupuri din domeniul serviciilor imobiliare din lume.
contabil
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento