mercoledì 15 dicembre 2021

Top îmbunătăţiri şi aşteptări, la cumpărare ori închiriere

 Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă, a lansat un studiu amplu ce şi-a propus să aducă în prim plan informaţii despre interesele şi aşteptările românilor referitoare la renovarea şi amenajarea locuinţelor pe care aceştia doresc să le cumpere ori să le închirieze, conform unui comunicat remis redacţiei.

Analiza s-a concentrat pe câteva zone distincte - intenţie, preţ, gradul de vechime al clădirii, cererea din piaţă, care au fost analizate atât în cazul interesului pentru proprietăţile date spre vânzare, cât şi pentru cele oferite spre închiriere. Datele analizate în România au fost agregate de pe platformele Storia.ro şi OLX Imobiliare oradea

Pe un plan general, rezultatele studiului au arătat că aproape 70% dintre respondenţi sunt în căutarea unei locuinţe de cumpărat, iar 23% caută doar să închirieze. Dintre aceştia, o bună parte îşi îndreaptă atenţia către o casă (peste 34%) sau un apartament cu 2 camere (32%), urmat de apartament cu 3 camere (16%), garsonieră sau studio (15%) şi, în final, apartament cu 4 sau mai multe camere (3%). În ceea ce priveşte gradul de finisare şi mobilare, peste 70% dintre respondenţi ar prefera locuinţele complet finisate (la cheie), iar mai bine de 46% ar înclina spre o locuinţă nemobilată.agentie imobiliare

În acelaşi timp, peste 29% dintre respondenţi sunt interesaţi să achiziţioneze o locuinţă al cărei preţ variază între 60.001-100.000 euro. De cealaltă parte, un procent semnificativ de chiriaşi (aproape 85%) caută să inchirieze o locuinţă sub pragul de 350 euro.

Cifrele arată, de asemenea, că 53% dintre români preferă să se ocupe de amenajarea locuinţei singuri ori cu ajutorul rudelor şi prietenilor, 26% ar chema o echipă de meşteri particulari şi doar 21% ar apela la o firmă de construcţii.

"Aşa cum reiese din datele prezentate de Storia.ro şi OLX Imobiliare, interesul românilor de a avea o proprietate a lor rămâne în continuare unul crescut la nivel naţional, în ciuda actualului context pandemic. Ne bucurăm, astfel, să venim în întâmpinarea celor care doresc să achiziţioneze ori să închirieze o locuinţă cu informaţii utile, de interes pentru mai multe segmente de consumatori. De asemenea, susţinem oamenii să ia cele mai bune decizii atunci când vine vorba de locuire, este prioritatea noastră să îi ajutăm să găsească ceea ce îşi doresc, iar celor care plănuiesc să vândă, să le oferim suficiente date încât să ştie în ce îmbunătăţiri merită investit pentru a avea o proprietate atractivă.", a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate.  apartamente de vanzare

Intenţii, cerere vs. ofertă

Conform datelor colectate, la nivel naţional vechimea imobilului pare să nu conteze, pentru această variantă de răspuns optând 57% dintre cumpărători şi 69% dintre chiriaşi. Luând în calcul structura pe grupele de vârstă a respondenţilor, 1 din 3 tineri (18-34 ani) vrea o locuinţă într-o clădire nouă (casă nouă sau apartament în bloc nou), spre deosebire de 1 din 5 respondenţi cu vârste cuprinse între 35 şi 55 ani.

Dintre românii cu buget de achiziţie de peste 100.000 euro, doar 8% ar fi interesaţi să cumpere o locuinţă într-o clădire veche, în contrast cu 34% care s-au pronunţat în favoarea achiziţiei unei locuinţe într-o clădire nouă; pentru cei 58% rămaşi, nu are importanţă dacă imobilul este unul vechi sau nou. apartamente oradea

Aproape jumătate din chiriaşii care au participat la studiul iniţiat s-au arătat mulţumiţi de ofertele existente pe piaţa imobiliară - 41% spun că reuşesc să descopere locuinţe pe măsura aşteptărilor. La polul opus, cumpărătorii s-au arătat mai puţin satisfăcuţi de ofertele disponibile, 45% afirmând că nu prea găsesc ce le place şi locuinţele disponibile nu corespund aşteptărilor legate de mobilier şi design.

Top îmbunătăţiri şi aşteptări, la cumpărare ori închiriere

În topul îmbunătăţirilor existente pentru care românii ar fi dispuşi să plătească mai mult, la cumpărare sau închriere, se află: centrală termică proprie (49%), obiecte sanitare moderne şi de calitate (38%), instalaţie electrică (35%) şi instalaţie sanitară (33%) schimbate recent, bucătărie utilată (31%). De asemenea, mai mult de 1 din 5 respondenţi ar fi de acord să plătească în plus şi pentru parchet, pereţi nivelaţi şi proaspăt vopsiţi, uşă metalică şi balcon închis.

Principala îmbunătăţire pentru care atât cumpărătorii (50%), cât şi chiriaşii (43%), ar fi dispuşi să plăteacă mai mult este centrala termică. Următoarele poziţii în preferinţele cumpărătorilor sunt ocupate de: instalaţia electrică schimbată recent, obiectele sanitare, instalaţia sanitară nouă. Chiriaşii, în schimb, au menţionat că ar scoate mai mult din buzunar pentru obiectele sanitare moderne şi bucătăria utilată.

Un procent însemnat dintre chiriaşi (85%), dar şi dintre cumpărători (67%) se îndreaptă către locuinţele complet finisate, în timp ce 22% dintre cumpărători şi doar 11% dintre chiriaşi sunt dispuşi să aleagă o locuinţă parţial finisată (la gri). Interesul românilor pentru locuinţele fără finisaje (la roşu) este unul destul de scăzut, cifrele demonstrând că doar 11% dintre cumpărători şi 4% dintre chiriaşi ar opta pentru acest tip de locuinţă. 80% dintre cei care caută locuinţe în clădiri noi doresc ca acestea sa fie la cheie, faţă de 50% dintre cei care caută mai degrabă în clădiri vechi.

Un alt aspect important evidenţiat de acest studiu este acela că spre deosebire de cumpărători, care caută locuinţe nemobilate (58%) şi doar parţial mobilate (25%), chiriaşii se orientează într-o proporţie de peste 68% spre locuinţe complet mobilate şi 27% spre cele parţial mobilate. Preferinţa pentru achiziţia în varianta nemobilată este evidentă indiferent de vechimea clădirii vizate ori de bugetul alocat respectivei locuinţe.

În ceea ce priveşte aşteptările cumpărătorilor şi chiriaşilor referitoare la rezultatele pe care le pot obţine în urma amenajării, pe primul loc se situează o mai bună folosire a spaţiului disponibil, urmat de mai mult confort, personalizarea conform gusturilor proprii, mai multă lumină şi noi funcţionalităţi ale spaţiului.

Atunci când vine vorba de stilul viitoarei locuinţe de cumpărat sau închiriat, răspunsul românilor a fost preponderent Nu ştiu (37%). Totuşi, cei care au putut numi o preferinţă au optat în primul rând pentru stilul clasic, valabil în cazul cumpărătorilor (18%), dar şi al chiriaşilor (17%), indiferent de vârstă. Următoarele locuri sunt ocupate de stilurile contemporan şi minimalist. Diferenţe apar în cazul celor care caută proprietăţi de peste 100.000 euro, aceştia exprimându-şi predilecţia pentru stilurile contemporan şi minimalist, iar mai apoi pentru cel clasic. chirie hale 

Renovare/amenajări - buget, parteneri

Pe fondul pandemiei, bugetul de renovare/amenajare a scăzut pentru 43% dintre chiriaşi şi 35% dintre cumpărători. Doar 1 din 5 români a afirmat în cadrul acestui studiu că bugetul disponibil pentru renovare şi amenajări a crescut. În principal, tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 ani au la dispoziţie bugete mai mici, pe când consumatorii de peste 55 ani dispun de bugete stabile.

Concret, peste 28% dintre cumpărători au spus ca pot investi între 1.001-5.000 euro, pe când 43% dintre chiriaşi au menţionat că nu sunt dispuşi să investească deloc în locuinţa pe care o vor închiria. Cei care vor, totuşi, să aducă îmbunătăţiri ar plăti sub 500 euro, acest răspuns fiind ales de 38% dintre chiriaşi. 27% dintre cei care caută proprietăţi de peste 100.000 euro ar fi dispuşi să plătească peste 20.000 euro pentru renovare/amenajare şi mobilier.

Românii recunosc că preferă să se ocupe singuri de amenajarea locuinţei sau să primească ajutor din partea rudelor şi prietenilor - 73% dintre chiriaşi şi 48% dintre cumpărători. La o importantă distanţare procentuală se află opţiunile pentru echipele de meşteri independenţi (9%, respectiv 30%) şi firmele de construcţii (18%, respectiv 22%). Cei care preferă să apeleze la ajutor din partea profesioniştilor sunt mai degrabă cei care caută locuinţe de peste 100.000 euro.

Mai mult, datele studiului confirmă că şi atunci când vine vorba de design, situaţia este una similară - 82% dintre chiriaşi şi 79% dintre cumpărători aleg sa fie pe cont propriu sau să primească ajutor de la cei apropiaţi. Un specialist în design interior ar putea fi căutat de 12% dintre cumpărători şi 9% dintre chiriaşi, cu atât mai puţin o firmă de design interior - 9% dintre cumpărători şi tot 9% dintre chiriaşi.

Chestionarul a fost publicat pe Storia.ro şi OLX Imobiliare, în perioada 22 noiembrie - 05 decembrie 2021, iar răspunsurile au fost colectate de la 2.529 respondenţi, la nivel n

martedì 7 settembre 2021

Există câteva tranzacţii mari în imobiliare în diferite stadii ale procesului de vânzare

oradea imobiliare

Valoarea totală a investiţiilor imobiliare a ajuns la aproape 290 de milioane de euro în România în primele şase luni din 2021, în scădere cu circa 29% faţă de nivelul de 409 milioane de euro din prima jumătate a lui 2020, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproximativ 66% din volum, arată un raport realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers.

„2021 ar putea părea oarecum lent din perspectiva volumelor în comparaţie cu unii dintre anii precedenţi, dar nu trebuie să judecăm o carte doar după copertă şi nici o anumită perioadă de timp doar din punctul de vedere al tranzacţiilor încheiate. În ceea ce priveşte interesul investitorilor şi mişcările favorabile pentru preţurile activelor prime, nu este deloc un an rău, dimpotrivă. Există, de asemenea, câteva tranzacţii mari în diferite stadii ale procesului de vânzare. Un amestec de jucători, cu experienţă în piaţă sau noi, arată interes şi ar trebui, de asemenea, să încheie câteva achiziţii semnificative înainte de sfârşitul anului. După ce în ultimii ani au rămas în umbră din cauza concurenţei acerbe, investitorii autohtoni încep să facă oferte, concentrându-se în special pe tranzacţiile din retail”, explică Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers.

În opinia consultanţilor, volumul total al tranzacţiilor imobiliare comerciale va ajunge la 700-800 de milioane de euro până la sfârşitul anului

Primele şase luni ale anului au fost marcate în special de tranzacţii de birouri, în zone renumite din Bucureşti, cu un mix de chiriaşi predominant internaţional.

Mai mult de jumătate din volumele investite s-au concentrat pe trei tranzacţii mari de birouri: vânzarea clădirilor de birouri Campus 6.2 şi 6.3 de Skanska către S IMMO pentru 97 de milioane de euro, finalizarea achiziţiei clădirii de birouri The Light One din Bucureşti de către Uniqa de la River Development, pentru 54 de milioane de euro, şi preluarea clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza din centrul Bucureştiului de către compania austriacă Immofinanz, într-o tranzacţie în valoare de 36 de milioane de euro. Alte două tranzacţii au avut loc în T3, respectiv vânzarea Hermes Business Campus, într-o tranzacţie de aproximativ 150 de milioane de euro, de dezvoltatorul belgian Atenor către Adventum Group şi partenerii săi, şi achiziţionarea Dacia One de către Dedeman de la Atenor.

giovedì 15 luglio 2021

Cum poți obține fonduri europene, ca femeie de afaceri din zona tehnologiei

 Înscrierile au loc până la data de 10 noiembrie 2021.

infiintare firma

Cererile vor fi analizate de comisii specializate, care vor alege doar cele mai promițătoare 50 de start-up-uri din zona tehnologiei, înființate de femei.

Condițiile pentru înscrierere sunt următoarele:

-Să fie femei
-Să fie fondatoare sau cofondatoare ale unor startup-uri deep tech (tehnologii profunde) aflate în stadiu incipient de dezvoltare (early stage).
-Să dețină poziții de top în firmele respetive: CEO (director general), CTO (director tehnic) sau echivalent. fonduri europee
-Startup-ul trebuie să fie înregistrat și stabilit de cel puțin 6 luni, la data depunerii cererii, într-unul dintre statele membre UE (inclusiv România) sau statele asociate în programul Horizon EuropeSearch (inclusiv Republica Moldova).

Prin acest program, autoritățile europene își doresc să încurajeze antreprenoriatul din zona tech în rândul femeilor.

„Prin intermediul „Women TechEU”, dorim să creștem numărul de start-up-uri conduse de femei și să creăm un ecosistem european de tehnologii deep-tech mai echitabil și mai prosper. Considerăm că sprijinul acordat astăzi femeilor fondatoare din domeniul tehnologiilor profunde le va spori șansele de succes și va stimula ecosistemul european general de inovare prin atragerea unui număr mai mare de talente feminine.” servicii de contabilitate 

Tehnologia profundă reprezintă peste un sfert din ecosistemul de start-up al Europei, companiile europene de tehnologie profundă fiind acum evaluate la suma de 700 miliarde EUR. Cu toate acestea, femeile rămân în mare parte subreprezentate în această industrie.

Potrivit Comisiei Europene, start-up-urile din zona tech au nevoie de susținere și finanțare, mai ales dacă vorbim despre zona deep tech și dacă fondatoarele sunt femei, care se confruntă adesea cu mai multe provocări decât bărbații din acest domeniu.

sabato 26 giugno 2021

Francezii de la Catinvest investesc 6 mil. euro în extinderea mall-ului Electroputere din Craiova cu 5.500 mp suplimentari de retail şi cinci restaurante

agentie imobiliara oradea

Grupul francez de real estate Catinvest demarează în iulie lucrările de construcţie care vizează extinderea Electroputere Mall din Craiova cu încă 5.500 metri pătraţi suplimentari de retail şi cinci restaurante noi, dintre care trei vor avea terase în exterior. apartamente oradea de inchiriat

Investiţia estimată în proiect atinge 6 milioane de euro, potrivit datelor transmise de reprezentanţii companiei într-un comunicat.

„Cu această nouă investiţie, Electroputere Mall va include o ofertă importantă de 25 de restaurante, dintre care 4 cu terase private, iar restul având o terasă de 1.000 de metri pătraţi”, spune Jibril Semour, Manager General al Catinvest Eastern Europe. chirie spatii comerciali oradea

De asemenea, extinderea de 5.500 de metri pătraţi a suprafeţei închiriabile, şi ea inclusă în proiect, va permite noilor branduri să se alăture celor 187 de mărci deja prezente în Electroputere Parc.


Reprezentanţii Catinvest menţionează că această extindere nu este singurul proiect de dezvoltare pentru Electroputere Parc din această vară, întrucât o altă clădire de birouri şi retail este aproape de finalizare. Cu această investiţie de 39 de milioane de euro, Catinvest adaugă 9.000 de metri pătraţi GLA de spaţii de retail şi divertisment şi 16.000 de metri pătraţi GLA de birouri din clasa A.

„A doua etapă a proiectului de extindere a clădirii noastre cu utilizare mixtă de 25.000 de metri pătraţi va fi finalizată în câteva săptămâni. Zona de retail a acestui proiect este deja închiriată în proporţie de 92%. Prin urmare, este momentul perfect pentru a începe procesul de construcţie a acestui nou proiect de extindere şi este cu adevărat interesant să vezi spaţiile comerciale şi de birouri ale Electroputere Parc crescând în fiecare an”, spune Bertrand Catteau, Preşedintele Catinvest Group. chirie apartamente oradea

În total, Catinvest a asigurat finanţare în valoare de 58,5 milioane de euro pentru perioada 2021-2022, destinată extinderilor ulterioare ale Electroputere Parc şi construirea de noi magazine, birouri şi spaţii de co-working, precum şi aparthoteluri, pe o suprafaţă totală de 46.000 de metri pătraţi.
agentie imobiliare bucurest
În aprilie, Catinvest a anunţat consolidarea centrului său comercial regional Electroputere Parc ca hub pentru echipamente sportive şi a adus marca Hervis pentru prima dată la Craiova, ca parte din extinderea de 39 de milioane de euro finalizată anul acesta. Electroputere Parc este centrul comercial de referinţă din regiunea de sud-vest a României, cu peste 187 de mărci de top din retail, modă, produse alimentare, divertisment, toate într-un singur loc, pe o suprafaţă totală de 92.000 de metri pătraţi.
oradea apartamente de vanzare
Grupul imobiliar francez Catinvest, care deţine şi administrează Electroputere Parc, mai are în portofoliu şi alte centre comerciale din România - galeriile comerciale Carrefour Orhideea şi Cora Pantelimon în Bucureşti şi Carrefour TOM în Constanţa - precum şi în Europa de Est - Auchan Savoya Park din Budapesta şi Tesco Borska Pole din Plzen. Catinvest activează, totodată, pe piaţa rezidenţială şi comercială din Franţa. În total, Catinvest deţine şi administrează peste 500.000 de metri pătraţi de spaţii în Franţa şi în Europa de Est.

Andrej Babiš: l’uomo forte della Repubblica Ceca

 

Nato a Bratislava 67 anni fa da una famiglia slovacca, politico e imprenditore in romania  Andrej Babiš è il primo ministro della Repubblica Ceca dal dicembre del 2017 e risulta essere il secondo uomo più ricco del paese. Figura in un certo qual senso controversa, è senz’altro uno dei protagonisti della scena politica ceca da una decina di anni a questa parte. Ma procediamo per ordine.

In sostanza Andrej Babiš, nasce come uomo d’affari e inizia una carriera brillante che, come abbiamo visto, lo porta a diventare una delle personalità più influenti del Paese. Nel 1993, dopo la dissoluzione della Cecoslovacchia in due entità statuali distinte, diviene investire in bucarest amministratore delegato della Agrofert, una delle maggiori aziende ceche, ed è lì che affina le sue qualità di imprenditore. Ma facciamo un salto indietro: bisogna sapere che la Agrofert risultava essere, all’epoca del regime, una filiale della Petrimex il cui nome era, a quell’epoca, Chemapol Bratislava, soggetto operante nel settore petrolchimico. Nel 1980 Babiš era diventato membro del Partito Comunista e nominato, cinque anni dopo, rappresentante della Chemapol in Marocco, Paese dal quale sarebbe tornato nel 1991, dopo la rivoluzione di velluto.

Personaggio controverso personale dalla romania
Una carriera brillante, si diceva, anche se non priva di episodi poco chiari in termini di operazioni affaristiche riguardanti ad esempio la ricapitalizzazione della Agrofert. Fatto sta che, in poco tempo Babiš diviene proprietario al 100% dell’azienda che con lui giunge ad essere una delle più importanti del paese, dapprima come società di commercio all’ingrosso per poi conoscere una rilevante crescita grazie anche all’acquisizione di diverse altre aziende operanti nei settori agricolo, alimentare e chimico. Nel 2011 la Agrofert Holding risulta costituita da oltre 230 società che hanno sede, per lo più, nella Repubblica Ceca, in Slovacchia e in Germania, e diviene la quarta più grande azienda del paese con un fatturato di 117 miliardi di corone ceche. Vedremo più avanti che non mancheranno indagini su usi non chiari di fondi dell’Ue da parte del gruppo di Babiš. saldatori dalla romania

Nel 2012 l’attuale premier ceco fonda Ano 2011 (Akce Nespokojených Občanů, Azione dei Cittadini Insoddisfatti. Ano in ceco significa “sì”), un partito di centro-destra che si situa nel campo liberal-conservatore. Nasce come soggetto politico con tendenze anti-casta, populiste e moderatamente euroscettiche. Un partito che entra in scena proponendo figure che si vogliono estranee alla cosiddetta politica convenzionale e ai suoi rituali, figure che intendono farsi percepire come vicine alla gente, capaci di farsi capire e di comprendere i bisogni e le inquietudini diffuse a livello sociale. In questo modo Ano 2011 riesce ad intercettare il malcontento di sinistra e di destra e riesce a capitalizzare tale situazione vantaggiosa. apertura societa in romania

La sua prima partecipazione alle elezioni politiche è del 2013, circostanza in cui ottiene quasi il 19% dei voti e manda 47 deputati al Parlamento. Quattro anni dopo risulta essere la prima forza politica del Paese con quasi il 30% delle preferenze espresse nelle urne e Babiš, già vicepremier e ministro delle Finanze fra il 2014 e il 2017, diventa primo ministro. Nel gennaio del 2018 il suo governo non ottiene la fiducia, così Babiš presenta le dimissioni al presidente Miloš Zeman. Nel giugno di quello stesso anno, però, Zeman lo rinomina primo ministro e il suo secondo esecutivo, costituito da una coalizione con i socialdemocratici del Čssd entra in funzione nel mese successivo. Si tratta del primo governo, dal 1989, che si affida all’appoggio esterno del Partito Comunista (Ksčm). Questo appoggio viene garantito a patto che vengano rispettate alcune condizioni, tra le quali l’aumento del salario minimo, l’indicizzazione al carovita delle pensioni, il blocco del prezzo delle abitazioni e un maggiore intervento del settore pubblico nella gestione dell’acqua. Nel febbraio del 2019, alla quinta conferenza del suo partito, Babiš viene rieletto presidente senza alcuna opposizione.

Democrazia in declino e rapporti con Mosca autisti dalla romania
Il nostro appare quindi come leader e padrone di Ano 2011; personaggio facoltoso e potente, investe in modo ingente nel settore mediatico e diventa proprietario di tre quotidiani, di un settimanale, di siti web e di un’emittente radiofonica, Radio Impuls, la più seguita nella Repubblica Ceca. Il suo gruppo è inoltre operatore della compagnia televisiva Óčko. Queste operazioni sono state oggetto di critiche e di dubbi sulle reali intenzioni di Babiš che, secondo i suoi oppositori ha accumulato troppo potere e dato luogo a un macroscopico conflitto di interessi. La situazione solleva chiaramente il problema dell’indipendenza del mondo mediatico o per lo meno di una sua parte consistente.romania

Babiš ha fondato il suo partito, ufficialmente per “lottare contro la corruzione e contro altri mali riguardanti il sistema politico del paese”, ma secondo diversi analisti la democrazia ceca è in declino dal 2014 e l’attuale premier viene considerato il principale artefice di questo stato di cose. costituizione ditta romania

Il presidente Zeman mostra simpatia per la Russia di Putin e il tema dei rapporti con Mosca è oggetto di divergenze all’interno del sistema politico nazionale. Lo stesso Babiš non di rado viene definito filorusso ma è anche descritto, forse soprattutto dai suoi detrattori, come uomo scarsamente interessato alla politica estera e concentrato, piuttosto, nella difesa e promozione dei suoi affari.

“Trump ceco”
Accusato in patria, negli anni scorsi, di evasione fiscale, al centro di inchieste comunitarie per frode e uso improprio di fondi Ue, Babiš viene visto come personaggio non proprio trasparente. Insieme alla sua controparte ungherese Viktor Orbán risulta essere nel mirino del Parlamento europeo. Mancanza di trasparenza e corruzione sono i problemi fondamentali sollevati dal punto di vista dei fondi disponibili in termini di Politica Agricola Comune (Pac).

Il Parlamento europeo intende espandere l’uso di uno strumento di data mining chiamato Arachne per controllare più efficacemente la sorte dei fondi PAC. Ma per Ulrike Müller, una delle tre principali negoziatrici della Pac questo non basta. La medesima aveva anticipato in un’intervista uscita su Politico che l’intenzione del Parlamento europeo di prendere provvedimenti nei confronti dei due premier. aprire fabbirica in romania

Di fatto, una recente risoluzione adottata da tale istituzione con 505 voti a favore, 30 contrari e 155 astensioni, deplora i tentativi del governo ceco, risalenti al marzo 2020, di risolvere il problema del conflitto di interesse di Babiš con una legislazione ad hoc ed esprime inquietudine per la sorte dell’indipendenza del sistema mediatico ceco.

Meno connotato in termini di retorica nazionalista rispetto all’”uomo forte d’Ungheria”, Babiš appare più come uomo d’affari approdato alla politica, capo di quello che viene descritto come partito-azienda nei cui posti chiave ha messo i suoi principali collaboratori. Un personaggio manovriero che viene descritto da diversi commentatori come il “Trump ceco“.

Nel 30esimo anniversario dalla creazione del Gruppo di Visegrád (che abbiamo ricordato qui), AffarInternazionali cura un ciclo di approfondimenti sui volti che popolano l’universo dei quattro Paesi che fanno parte della formazione (Ungheria, Polonia, Slovacchia e Repubblica Ceca), in collaborazione con l’Osservatorio sociale mitteleuropeo (Osme). 

giovedì 27 maggio 2021

Investimenti esteri: firmato l’accordo per attrarre grandi aziende in Piemonte

 aprire societa in romania

L’accordo vuole favorire un’azione mirata, efficace e integrata per il radicamento delle multinazionali già presenti sul territorio, l’attrazione di nuovi capitali e il miglioramento della gestione ordinaria del rapporto con l’investitore estero grazie a una funzione di customer care

Radicare la presenza delle multinazionali, creare un ambiente favorevole alla fidelizzazione delle imprese a capitale estero che già investono in Piemonte e attrarre nuovi investitori straniericon questo obiettivo è stato siglato  il Protocollo di intesa per il consolidamento e l’attrazione degli investimenti esteri tra Regione PiemonteConfindustria nazionale e Confindustria Piemonte.

A firmare l’accordo sono stati il Presidente della Regione Piemonte Alberto Cirio, la Vice Presidente per l’Internazionalizzazione di Confindustria Barbara Beltrame Giacomello e il Presidente di Confindustria PiemonteMarco Gay. Alla presentazione, in videoconferenzaha preso parte anche Massimiliano BurelliCoordinatore del Gruppo tecnico per gli Investimenti e gli Investitori Esteri di Confindustria denominato Advisory Board Investitori Esteri (ABIE).

Il Protocollo si inserisce all’interno del Progetto Retentionvoluto dall’ABIE fa seguito a quelli analoghi già sottoscritti con le RegionToscana, EmiliaRomagna, Umbria e Lazio. Con questo accordo si intende promuovere la creazione di una funzione di customer care presso la Regione a disposizione degli investitori esteri sul territorio, che contribuisca concretamente alla lororetention, supportando il mantenimento e l’espansione degli investimenti delle imprese estere come partner indispensabili per lo sviluppo dell’economia.

Le aziende a capitale estero hanno un’incidenza molto rilevante nel sistema produttivo regionale e, in particolare, in quello industriale, dove occupano oltre 140 mila addetti, di cui 70 mila dell’industria. In Piemonte sono presenti quasi 1200 multinazionali a controllo estero provenienti da oltre 50 Paesi. Inoltre, lMNE in Piemonte svolgono un ruolo significativo anche per il tessuto locale dei fornitori,che beneficiano della loro presenza in termini di accesso ai mercati internazionali, adozione di sistemi gestionali avanzati, innovazione tecnologica e cultura manageriale.

Il Protocollo sancisce quindi una collaborazione tra le parti coinvolte che si impegnano a favorire un’azione mirata, efficace e integrata per l’ulteriore radicamento delle MNE già presenti e l’attrazione di nuovi investimenti esteri romania

Alla luce della pandemia che stiamo vivendo – ha affermato la Vice Presidente per l’Internazionalizzazione di Confindustria Barbara Beltrame Giacomello – e in linea con le attività che stanno mettendo in atto gli altri Paesi, nell’ambito della strategia nazionale per gli investimenti esteri, è fondamentale decidere la scala delle priorità. Per noi l’obiettivo principale deve essere la retention o fidelizzazione delle imprese estere già presenti in Italia. Fidelizzare significa riuscire a creare le condizioni per aumentare i loro investimenti sui territori in cui già operano e prevenire o accompagnare le fasi in cui le imprese cambiano le loro strategie per seguire le evoluzioni del mercato” ha spiegato la Vice Presidente. “Deve nascere un rapporto di reciproca fiducia e conoscenza tra imprese e autorità locali con l’intermediazione di Confindustria nelle sue articolazioni territoriali. Solo chi è vicino alle imprese può svolgere efficacemente questa funzione. Per questo ritengo molto importante il lavoro che nascerà dal Protocollo firmato oggi, che si inserisce in un percorso nazionale già partito con Toscana, Lazio ed EmiliaRomagna, Umbria e a cui attribuiamo grande rilevanza operativa”. “In particolare – ha aggiunto Beltrame – Confindustria, attraverso l’ABIE che persegue la promozione del Paese come destinazione di business, si impegna a sviluppare analisi con cui contribuire alla definizione di un piano di fidelizzazione delle multinazionali e a sviluppare un servizio per migliorare la gestione ordinaria del rapporto con l’investitore estero.

L’attrattività della nostra Regione – ha sottolineato il Presidente della Regione Piemonte Alberto Cirio – è un elemento determinante per lo sviluppo economico. È necessario un lavoro di squadra, nel rispetto dei rispettivi ruoli, affinché si sfruttino quanto più possibile le peculiarità del Piemonte e si creino e implementino le migliori condizioni per creare terreno fertile, sia per chi già è presente nel nostro territorio, sia per i nuovi investitori. Seri e solidi progetti industriali a capitale estero sono un valore aggiunto per l’occupazione e per la stessa imprenditoria locale, così come dimostrato da numerosi esempi virtuosi che la nostra regione ospita. Si tratta di un documento necessario anche per superare i vincoli della burocrazia, perché le opportunità offerte dal Recovery Plan e dai fondi europei saranno molte e non le dovremo sprecareGuardando alla vicenda Embraco, dobbiamo avere la garanzia che chi viene a investire in Piemontedopo aver ricevuto tutti gli strumenti magari anche incentivi per poter iniziare, poi ci rimanga a lungo”.immobiliare romania

Il Presidente di Confindustria PiemonteMarco Gay ha affermato: Il Piemonte ha sempre saputo attrarre investimenti e aziende italiane e straniere grazie all’elevata competenza disponibile sul nostro territorio, con filiere iperspecializzate e dalla vocazione internazionale. Decisivo nell’attrazione di nuovi investitori è anche il contributo che arriva dalle figure altamente qualificate presenti nei nostri atenei, docentiricercatori e studenti, che garantiscono alle nostre università posizioni di prestigio nei ranking globali. L’ecosistema piemontese che eccelle in settori cardine dell’economia come automotiveaeropsaziofood e Ictesprime le possibilità di sviluppo quotidiano che il nostro territorio garantisce. La collaborazione che stiamo avviando consentirà anche di accelerare l’individuazione di misure rivolte alle semplificazioni necessarie a essere sempre più attrattivi e competitivi, come sottolineato anche nel piano industriale che abbiamo elaborato con laRegione”.

L’accordo sottoscritto oggi – ha concluso Massimiliano Burelli, coordinatore ABIE di Confindustria – riconosce il ruolo fondamentale che le multinazionali hanno avuto e potranno continuare ad avere nella crescita e nella valorizzazione del sistema industriale piemontese. Siamo certi che a questo accordo faranno seguito azioni concrete dell’amministrazione pubblica a sostegno della ripartenza delle attività produttive, dopo un lungo e drammatico periodo di pandemia. Questo rilancio passa attraverso lo sviluppo di quelle infrastrutture, reti, servizi e misure di semplificazione, non più rinviabili, necessari per il recupero della competitività e della qualità del lavoro che caratterizzano l’impegno di tutte le multinazionali presenti nella nostra regione”. operai dalla romania


mercoledì 5 maggio 2021

Investire nei Paesi più ricchi del mondo

 Quali sono i paesi più ricchi del mondo, per PIL nominale pro capite?

investire in romania

Guardiamo quali siano i primi 25 paesi secondo questa metrica. Sono situati in Nord America, Europa, Asia e Oceania. In particolare, c'è da notare come nessun paese sudamericano o africano rientri in questa lista.

I dati provengono dal FMI. Il PIL pro capite è misurato in $USD, e risale all'anno scorso. Nel database del FMI, Macao SAR e Hong Kong SAR sono entrambi elencati separatamente dalla Cina.

I 25 paesi più ricchi del mondo

Le 25 nazioni più ricche al mondo sono le seguenti: il Lussemburgo ha un PIL nominale pro capite pari a $109.602,32, la Svizzera di $81.867,46 e l'Irlanda di $79.668,50. Questo è il podio.

Seguono la Norvegia con $67.988,59, gli Stati Uniti con $63.051,40, Singapore con 58.483,96 dollari, la Danimarca con $58.438,85, l'Islanda con $57.189,03, il Qatar con 52.751,11 dollari e l'Australia  con $51,885.47 pro capite. aprire srl in romania

Sorpresi delle prime 10 posizioni? Non dovreste. Ricordatevi che parliamo di PIL pro capite, cioè per abitante, e non in senso assoluto (dove gli USA sono primi, la Cina seconda ed il Giappone terzo).

Continuiamo. Seguono i Paesi Bassi con $51.289,57 per abitante, la Svezia con $50.339,20, l'Austria  con $48.634,34, la Finlandia con 48.461,48 dollari, la Germania con $45.466,12, Hong Kong SAR (Special Autonomous Region) con $45.175,73, il Belgio con $43.813,80, il Canada con 42.080,10 dollari, San Marino con 41.682,81 dollari e Israele con $41.559,51.

Infine, nelle ultime 5 posizioni, ci sono la Francia con $39.257,43, il Regno Unito con $39.228,52, il Giappone con 39.047,90 dollari, Macao SAR con $38.769,20 e, last but not least, la Nuova Zelanda con 38.675,32 di PIL nominale pro capite. immobiliare in romania

Anche se è il numero uno sulla scena globale in termini di PIL totale (come detto), gli Stati Uniti sono al quinto posto con un PIL pro capite di 63.051 dollari. Ottimo, ma non abbastanza per il top.

È interessante notare che un certo numero di paesi con una popolazione più piccola hanno un alto PIL pro capite. Per esempio, l'Islanda entra nella top 10 con 57.189 dollari, ma la popolazione dell'isola è solo di circa 342.000 persone. Allo stesso modo, la popolazione del Lussemburgo è poco meno di 633.000 persone, ma è il paese più ricco del mondo su base pro capite.

Come costruisce la ricchezza una nazione?

Come hanno fatto questi paesi a diventare così ricchi?

Guardando la loro storia, la maggior parte dei paesi ad alto reddito ha attraversato un percorso lineare simile. Iniziando con economie basate sull'agricoltura, sono passati attraverso un periodo di rapida industrializzazione, e infine sono diventati economie basate sui servizi.

In Lussemburgo oggi, uno dei settori principali è quello dei servizi bancari e finanziari, per esempio. Ecco uno sguardo ad alcune delle industrie di punta dei primi cinque paesi più ricchi:

  • Svizzera: servizi bancari e finanziari, agricoltura.
  • Irlanda: risorse naturali (incluse agricoltura, pesca, silvicoltura e miniere), prodotti farmaceutici.
  • Norvegia: petrolio e gas, energia idroelettrica, frutti di mare.
  • Stati Uniti: beni immobili, sanità, tecnologia.
  • Singapore: servizi finanziari, produzione, petrolio e gas.

Le economie più ricche del mondo rimarranno probabilmente in testa per il prossimo futuro, anche se alcune potrebbero sperimentare una crescita piatta. In Giappone, per esempio, il mercato interno sta cominciando a ridursi a causa dell'invecchiamento della popolazione (che è la più vecchia del mondo, davanti anche all'Italia, Paese notoriamente ottuagenario).

Indipendentemente da ciò, la ricchezza di questi paesi oggi è stupefacente, con il paese più ricco del mondo che ha un PIL pro capite di 415 volte superiore a quello del paese più povero del mondo.

Gli strumenti per investire nei Paesi più ricchi del mondo - podio

Sorprenderà sapere che non esistono fondi o ETF che consentano di investire sul Lussemburgo. Per essere una nazione che ha fatto dell'attività bancaria e finanziaria una ragione di vita, alla stregua di una Svizzera o di un Lichtenstein, la cosa in effetti lascia interdetti.

Il tutto anche considerando che molti fondi ed altri prodotti finanziari sono di diritto lussemburghese. Perché? Perché per offrire i primi fondi comuni comparsi sul mercato italiano, prima del 1984, le banche e le compagnie di assicurazione che volevano offrire fondi comuni dovevano costituire apposite società di gestione in Lussemburgo. 

Sulla Svizzera, invece, è possibile investire. Innanzitutto possiede una delle borse più evolute del mondo, quella di Zurigo, ed una valuta bene rifugio mondiale per antonomasia, il franco svizzero.

Poi ci sono svariate società svizzere che sono vere e proprie corazzate e conglomerate globali. Qualche nome? Novartis, Nestlé, UBS, Credit Suisse, Glencore, ABB, Roche, SGS, Lafarge-Holchim, Kühne + Nagel International, Milgros.

E poi ovviamente esistono ETF e fondi per investire su tutte queste aziende, ed altre. Noi preferiamo gli ETF per via di costi molto più competitivi. Esistono ben 7 ETF che investono sulla Svizzera. Due strumenti praticamente si equivalgono, sono da considerare i migliori, e sono Xtrackers SLI UCITS ETF 1D e iShares SLI UCITS ETF (DE).

Anche l'Irlanda possiede una Borsa evoluta ed aziende importanti in cui investire, tra cui Aer Lingues, Ryanair, Allied Irish Banks, Bank of Ireland e Kerry Group. 

Un solo ETF consente l'esposizione alla globalità delle aziende irlandesi, ed è l'iShares MSCI Ireland ETF.

Gli strumenti per investire nei Paesi più ricchi del mondo - follow up

Gli strumenti per investire sul mercato norvegese sono due: Global X MSCI Norway ETF iShares MSCI Norway ETF. Il primo è considerato leggermente migliore del secondo, ma sono davvero molto simili.

Le aziende della regione scandinava più ricca non sono molto conosciute da noi, ma sono imprese molto solide e ben gestite. Le più conosciute sono Norsk Hydro e Telenor, la principale compagnia di telecomunicazioni del Paese.

Gli Stati Uniti non hanno bisogno di presentazioni. Principale mercato finanziario del mondo, e il più liquido ed evoluto, con le due Borse più importanti, NYSE e NASDAQ, possiede talmente tanti strumenti finanziari da far girare la testa.

L'esposizione a questi mercati può essere fatta praticamente su qualsiasi cosa, e tali strumenti non necessitano di presentazione, essendo sicuramente presenti nel portafoglio di qualunque investitore abbia un'esposizione internazionale.

L'esposizione nostrana a Singapore, città-stato asiatica situata sulla punta della penisola di Malacca, e princiaple centro finanziario fuori dalla Cina continentale dell'intera Asia, può essere ben fatta con l'ETF Xtrackers MSCI Singapore UCITS ETF 1C.

Anche la Danimarca possiede una Borsa valori, piccola ma molto efficiente, ed aziende di valore a cui esporsi attraverso l'iShares MSCI Denmark ETF.

Molte aziende danesi sono di assoluto valore, e ci si può investire. A parte la famosissima LEGO, e l'altrettanto famosa Maersk, di cui tutti abbiamo visto i container a giro, altre importanti realtà danesi sono Danske Bank, Carlsberg, Novo Nordisk, Vestas, Arla Foods, DSV, Danfoss.

L'Islanda, per quanto sia un luogo di benessere, è una realtà a cui è più difficile accedere per il retailer finanziario. La nazione emette bond come qualunque altra, e questi sono chiaramente investibili via banca o broker, ma non ci sono prodotti nostrani che investano direttamente sui mercati islandesi.

Esiste però un prodotto locale, l'IS OMX Ice­land Index Fund, della Islands Banki, sottoscrivibile sul loro sito. Suggeriamo profonda cautela vista la conoscenza praticamente nulla del mercato anche da parte dei consulenti, sebbene la Borsa islandese sia di proprietà del NASDAQ, e quindi sicuramente ben gestita.

Il Qatar, una delle piccole nazioni della penisola arabica benedetta dal petrolio, cos' abbondante in quella zona, trova la sua espressione nell'ennesimo prodotto di iShares, che copre praticamente qualunque mercato essendo la costola-ETF del colosso BlackRock. Si tratta di iShares MSCI Qatar ETF.

domenica 7 marzo 2021

Ce se va întâmplă cu piaţa imobiliară în 2021

Începutul de an a venit cu noutăţi în imobiliare Oradea , de la amânarea reducerii TVA-ului pentru locuinţele din segmentul middle-upper, până la impunerea unor noi standarde de eficienţă energetică la nivel european. În plus, şi clientul postpandemie vine cu criterii noi pentru alegerea unei locuinţe, după un an petrecut în cea mai mare parte din timp acasă. Care este impactul acestor schimbări asupra pieţei, a răspuns în cel mai recent webinar Real Estate. Real Talk. by Storia.ro Ovidiu Grinici, director de vânzări la Impact Developer & Contractor.

Ovidiu Grinici este responsabil de supravegherea procesului de vânzări pentru proiectele Greenfield Băneasa, Luxuria Residence şi Boreal Plus – Constanţa, rol din care observă că, deşi se aşteptau la un început mai greoi în materie de vânzări în 2021, ca urmare a renunţării la majorarea de plafon pentru TVA-ul de 5%, anul a debutat bine. „Ne-a ajutat destul de mult şi tipurile de proiecte pe care noi le dezvoltăm.

Dacă vorbim despre Greenfield, agentie imobiliare bucarest ilfovaici bugetele sunt cuprinse între 70.000 şi 150.000 de euro, iar cumpărători pentru acest tip de produse sunt mult mai mulţi. Dacă vorbim despre Luxuria, aici bugetele sunt deja un pic mai mari, iar viteza de vânzare nu este atât de mare. Nu am avut nicio surpriză de la 2021, un astfel de început l-am avut de altfel şi în anii trecuţi.”

Pe de altă parte, spune că începutul de an i-a determinat să se gândească aprofundat la produsul pe care urmează să-l dezvolte: în cazul Greenfield Teilor, au urmărit un mix de apartamente oradea  care să acopere tot ce înseamnă cerere pe piaţa de rezidenţial plecând de la studiouri de 53 de metri pătraţi, până la apartamente de trei camere cu suprafeţe de 98 de metri pătraţi. Acestea pot fi menţinute în plafonul de TVA redus, spune Grinici.

De asemenea, în cazul proiectului Boreal din Constanţa, preţul de lansare al apartamentelor porneşte de la 970 de euro pe metrul pătrat, iar aici se încadrează cu toate unităţile la TVA-ul de cinci la sută. În cazul Luxuria, o parte dintre apartamente s-ar fi încadrat la noul plafon (de 140.000 de euro, prag care a fost însă amânat de guvern în decembrie 2020).

Perspectivele lui sunt optimiste şi când vine vorba despre cererea din partea clienţilor. „Eu nu cred că o să dispară vreodată nevoia de locuit în România, nu avem un apetit de închiriere atât de mare cum este în alte ţări - românul trebuie să fie proprietar.” În 2020 şi în 2021, a crescut numărul de clienţi care achiziţionează locuinţe din surse proprii - 35% din clienţii Impact au finanţare proprie, comparativ cu 25% în anii anteriori”, punctează Grinici.

El consideră că nu este justificată amânarea majorării plafonului de TVA de 5% la 140.000 de euro: „O astfel de măsură ar fi adus mult mai mulţi bani la bugetul de stat, însă încercăm să ne adaptăm la această situaţie. Cu siguranţă dezvoltatorii ajutaţi de istoric şi de experienţă vor trece fără probleme peste această amânare. Însă mult mai afectaţi decât noi au fost cumpărătorii. Imaginaţi-vă tineri care au plătit un avans pentru un apartament de trei camere cu 135.000 de euro, bucurându-se că vor avea un standard de viaţă mai ridicat, cu un spaţiu oradea  mai mare şi au fost extrem de dezamăgiţi fiindcă nu şi-au văzut visul împlinit.”

Schimbările au venit pe final de 2020 şi prin prisma noilor reglementări în materie de standarde de construcţie. Spre exemplu, din acest an legea intră în vigoare pentru clădirile care primesc autorizaţie după data de 31 decembrie 2020 şi trebuie să respecte noi standarde când vine vorba despre consumul energetic.

Spune că în cazul dezvoltatorului pe care îl reprezintă, au gândit însă în avans astfel de proiecte – în Greenfield, obiectivul este de transformare într-un smart city care să includă panouri fotovoltaice, de pildă. „Credem că astfel de proiecte ar trebui să fie o normalitate, nu ar trebui să vină cineva din partea statului sau a Uniunii Europene şi să ne împingă de la spate să construim calitativ. Oamenii au nevoie de produse de calitate. Achiziţia unei locuinţe este în mare parte o achiziţie emoţională pe care o faci cu trup şi suflet, pentru care te şi împrumuţi pe 30 de ani.”

Dincolo de implicarea emoţională, clienţii sunt din ce în ce mai educaţi şi au standarde mai ridicate ca urmare a timpului mai mare petrecut în case în contextul pandemic. „Cumpărătorii citesc foarte mult înainte de a lua o decizie, se informează foarte mult în legătură cu tipul de locuinţă pe care îl doresc, urmăresc spaţiile locuinţelor, îşi doresc o compartimentare eficientă şi doresc spaţii de depozitare, boxe în parcările subterane.”

La gradul de educaţie mai mare a oamenilor în materie de imobiliare a contribuit şi criza financiară din 2008-2009, ca urmare a „sechelelor” lăsate de proiectele din rezidenţial care nu s-au mai concretizat. „Apetitul nu a scăzut deloc, ba din contră, clienţii se interesează mult mai mult când vine vorba de o achiziţie, pun mult mai mult accent pe calitatea produsului, se uită foarte atent la dezvoltator şi la istoricul acestuia, tocmai pentru această garanţie de încredere atunci când vorbim despre achiziţii off-plan sau despre achiziţii de locuinţe înainte de finalizare, oamenii sunt extrem de atenţi cu societăţile cu care intră în contact.”

Potrivit lui Ovidiu Grinici, un apartament cu două camere nu ar trebui să aibă mai puţin de 60 de metri pătraţi. De asemenea, el consideră că dintr-un proiect rezidenţial nu ar trebui să lipsească nimic – transport, zone de working, zone de promenadă, piste de biciclete, poate săli de sport, de spa etc. Oferă ca exemplu Greenfield Plaza, un proiect care se întinde pe 26.000 de metri pătraţi, cu o zonă de wellness şi spa de 3.600 de metri pătraţi, cu bazin de înot interior, piscină exterioară – facilităţi care sunt din ce în ce mai apreciate de clienţi.

Când vine vorba despre scăderea preţurilor, aşteptată de unii dintre viitorii cumpărători, Ovidiu Grinici spune că este puţin probabil să se întâmple şi oferă câteva argumente în acest sens. „Aşteptările clientului sunt din ce în ce mai mari când vine vorba despre calitatea construcţiei şi asta înseamnă investiţie,  cheltuială pentru dezvoltator dacă vorbim despre dezvoltarea conceptelor de smart city, care includ staţii de încărcare pentru maşini, trotinete electrice poate, etc. Sunt foarte multe aspecte legate de partea tehnică a construcţiei care înseamnă cheltuială şi acestea nu reprezintă un capriciu al dezvoltatorului, ci înseamnă că cerinţele consumatorilor de astăzi impun standarde ridicate.” Un alt motiv pentru care preţurile imobilelor nu vor scădea se leagă de faptul că preţul materialelor de construcţie creşte de la o lună la alta: creşte preţul fierului, creşte preţul pentru mâna de lucru. „Nu vorbim despre o creştere bruscă sau despre o bulă, cum a fost în 2007-2008, dar văd o creştere constantă. Anul acesta, creşterea ar putea fi cuprinsă între 5 şi 10%.”

El îi sfătuieşte pe cei care îşi doresc achiziţia unei locuinţe fie pentru utilizare, fie pentru investiţie să urmărească proiectele care încep să fie construite acum. „Este normal ca preţul acestor construcţii să fie puţin mai jos, urmând să crească spre finalul anului, când se apropie finalizarea construcţiei.”

n alt motiv pentru care reprezentantul Impact Developer & Contractor crede că preţurile îşi vor continua creşterea este că în acest moment ele sunt foarte reduse, prin comparaţie cu restul Europei, motiv pentru care şi vin pe piaţa locală mulţi investitori din afara ţării. „La începutul anului 2019 am vizitat Polonia şi mai multe proiecte rezidenţiale de acolo. Pot să spun că din punct de vedere economic suntem suficient de aproape de Polonia încât să ne putem compara cu ceea ce se întâmplă în piaţa rezidenţială de acolo. Dacă în România preţul mediu pentru un produs situat în nordul Capitalei, considerat de lux, care se vinde către un client pretenţios, este de 1.750 euro/mp, în Polonia preţul pentru un astfel de proiect nu este mai mic de 2.700 euro/mp. În momentul de faţă locuinţele sunt ieftine.” Pe de altă parte, Ovidiu Grinici observă o scădere a preţurilor la categoria locuinţelor vechi. Există în continuare zone de interes pentru acest segment, cum ar fi centrul Capitalei, dar cererea este în scădere. Preţurile pentru locuinţele vechi au scăzut în ultima perioadă cu undeva la cinci la sută, potrivit estimărilor lui.

Ovidiu Grinici nu crede nici în perspectiva unei crize în domeniul imobiliarelor, aşa cum s-a întâmplat în trecut. „Între 2006 şi 2008 preţurile s-au triplat. Nu este cazul unei situaţii similare în prezent. În plus, vorbim despre un produs în momentul de faţă care se apreciază ca urmare a costurilor pe care dezvoltatorii le au. Nu putem vorbi despre o asemănare între situaţia de acum şi cea de atunci. Putem să vorbim despre un lockdown sau despre o scumpire mai lentă a locuinţelor, poate de o stagnare la un moment dat sau de o viteză de vânzare mai mică, însă nu cred că putem să vorbim despre criză.”

Ce îi sfătuieşte pe cei care vor să îşi cumpere locuinţe în perioada următoare?

„În primul rând, ar trebui să se uite la zonele care au putere mare de apreciere, la proiectele în curs de finalizare sau finalizate, dacă vorbim despre investitori, să se uite la produse începute. Trebuie să aibă foarte mare atenţie la dezvoltatori, au venit oameni care au construit, din businessuri total diferite şi este destul de complicat să gestioneze partea de servicii pe care o presupune proiectele din imobiliare. Trebuie să fiţi atenţi şi la implementarea sistemelor care ţin de smart city. Gândiţi-vă foarte bine pentru ce faceţi achiziţia – este important ca aceasta să vă  atingă absolut toate nevoile – sunt mulţi oameni care au cumpărat, datorită bugetului, iar un apartament cu două camere, într-un interval de câteva luni au realizat că aveau nevoie de un apartament cu trei camere – este extrem de important să ştim ce vrem, în primul rând. Totuşi, partea emoţională nu poate fi înlocuită de nimic, în momentul în care cauţi o locuinţă şi intri pe uşă, vei şti când aceea va fi locuinţa ta.”