domenica 28 ottobre 2012
Case la preţ de constructor în Târgul Imobiliar Naţional
imobiliare oradea
Dezvoltatorii reuniţi zilele acestea în Piaţa Constituţiei din Bucureşti afişează reduceri de până la 40.000 de euro şi scot la vânzare locuinţe începând de la 550 de euro/mp.
gaminvest
Ediţia din această toamnă a Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn) se desfăşoară de vineri până duminică în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Târgul reuneşte 74 de companii imobiliare care se întrec în reduceri masive şi facilităţi ingenioase pentru eventualii cumpărători.
agentie imobiliara oradea
Acest „barometru“ al pieţei imobiliare indică şi un fenomen nemaiîntâlnit în ultimii 15-20 de ani: preţul de vânzare al caselor a coborât până foarte aproape de cel de producţie. Dacă la nivel de constructor „producţia“ casei costă între 350 şi 500 de euro/mp, la tIMOn sunt afişate pentru vânzare locuinţe cu preţuri începând de la 550 de euro/mp – o premieră istorică, am putea spune.
case oradea de vanzare
Dacă piaţa imobiliară a rămas îngheţată în ultimii 3-4 ani, unul dintre motive poate fi acela că imobiliarii au practicat diferenţe exagerat de mari între preţurile de producţie şi cele de vânzare ale proprietăţilor. În anii 2006-2008, când o locuinţă medie se construia cu 250-300 de euro/mp, cu greu putea fi cumpărată la preţuri mai mici de 1.200-1.300 de euro/mp. Iată că nevoia de clienţi i-a învăţat pe dezvoltatori şi pe intermediarii imobiliari să fie mult mai rezonabili în ofertele lor şi abia acum afişează preţul corect.
apartament oradea
„Piaţa imobiliară din România a trecut în ultimii ani prin diverse fluctuaţii majore, de la creşteri spectaculoase la declin şi instabilitate, pe fondul schimbărilor survenite la nivelul economiei naţionale“, a explicat directorul tIMOn, Vlad Vlăsceanu.
Vedeta târgului: „Rabla“ pentru case
chirie oradea
O noutate absolută la tIMOn este reprezentată şi de schimbul apartament vechi (sau casă pe pământ) contra unei locuinţe noi, facilitate exclusivă oferită cumpărătorilor de case situate în ansamblul Green City.
Tot la capitolul noutăţi şi facilităţi oferite vizitatorilor tIMOn sunt apartamentele care pot fi achiziţio¬nate cu un avans de doar 1.000 de euro. Diferenţa până la avansul „oficial“ de 20% este oferită prin finanţare proprie de către dezvoltator.
Preţuri pentru toate buzunarele
contabilitate oradea
Printre celelalte oferte surprinzătoare ce pot fi întâlnite la târg amintim garsonierele de 19.000 de euro (preţ care include TVA şi loc de parcare) în proiectul Sun Residence, dar şi vile cu preţuri începând de la 67.000 de euro în proiectele dezvoltatorului Premier. Dacă sunteţi în căutarea unui apartament cu două camere, puteţi cumpăra unul cu preţuri între 34.900 de euro (proiectul Sudrezidential) şi 162.000 de euri în zona Herăstrău.
Pentru un apartament cu trei camere, ofertele pornesc de la 52.900 de euro (Dream Residence) şi pot ajunge până la 320.000 de euro într-un ansamblu de lângă parcul Herăstrău.
Dacă până în această toamnă majoritatea ofertelor disponibile în zonele centrale sau de nord ale Bucureştiului puteau fi accesate doar de cumpărătorii cu bugete de peste 100.000 de euro, ediţia de acum a tIMOn aduce apartamente în aceste arealuri exclusiviste cu preţuri sub 70.000 de euro. În rondul Pipera, spre exemplu, un apartament cu trei camere este oferit spre vânzare la preţul de 58.500 de euro + TVA, în condiţiile în care primii trei cumpărători pot beneficia de un discount de 5%.
hale de inchiriat oradea
Un studio (garsonieră) din zona Eminescu este oferit la preţul de 57.000 euro, iar un apartament de două camere din zona Delea Nouă este ofertat la 60.000 de euro + TVA.
oradea
Intrarea la tIMOn costă 5 lei, iar târgul este deschis între orele 10.00 şi 20.00 (vineri şi sâmbătă), respectiv 10.00-18.00 (duminică)
mercoledì 24 ottobre 2012
Millennium Bank micşorează marja la Creditul pentru investiţii imobiliare în lei Marti, 23 Octombrie 2012 | 12:35:24 Banci Comunicate
Marti, 23 Octombrie 2012 | 12:35:24
Banci Comunicate PRINT
Tag-uri: Comunicate de presa Banci Comunicate Millennium Bank micşorează marja la Creditul pentru investiţii imobiliare în lei
(75)
Bucureşti, 23 octombrie 2012. Clienţii Millennium Bank beneficiază acum de costuri mai mici pentru Creditul de investiţii imobiliare în lei. Banca a micşorat marja cu aproape un punct procentual, astfel că dobânda este alcătuită acum din ROBOR la 6 luni plus o marjă care începe de la 2,5%, în funcţie de valoarea avansului şi de opţiunea clienţilor de a-şi transfera venitul lunar la bancă.
„Prin această ajustare, Creditul de investiţii imobiliare al Millennium Bank devine o ofertă de top pe segmentul de finanţare în lei pentru achiziţia de locuinţe, oferind clienţilor o alternativă atrăgătoare de creditare care nu este supusă riscului valutar", a declarat Eliza Erhan, Director Dezvoltare Produse Retail la Millennium Bank.
Creditul de investiţii imobiliare în lei finanţează până la 85% din valoarea locuinţei cumpărate şi se acordă pe o perioadă de până la 30 de ani. Clienţii beneficiază de asigurare de viaţă gratuită şi zero comisioane de administrare şi de rambursare în avans.
Clienţii care solicită un Credit de investiţii imobiliare primesc aprobarea financiară în numai două zile. Banca acceptă maximum doi co-debitori - soţ/soţie, partener, părinţi, socri, copii, fraţi/surori - şi diferite surse de venit - salarii, bonusuri, comisioane din vânzari, venituri din participarea la consilii de administraţie şi cenzori, drepturi de autor, venituri din chirii, dividende, venituri din activităţi independente, venituri obţinute în străinatate, diurne navigatori, alte diurne.
agentie imobiliara oradea
Millennium Bank face parte din cel mai important grup financiar privat din Portugalia, Millennium bcp, şi şi-a început activitatea pe piaţa românească pe data de 11 octombrie 2007, prin deschiderea simultană a 39 de sucursale, în Bucureşti şi în opt oraşe din ţară. Banca se adresează atât populaţiei, cât şi companiilor, printr-ogamă largă de produse.
Millennium bcp este un exemplu de succes pe piaţa bancară europeană. Fondată în 1985, Millennium bcp a înregistrat, în iunie 2012, active totale în valoare de 93 de miliarde de euro. Millennium este liderul pieţei bancare private portugheze şi este componentă a unor importanţi indici bursieri naţionali şi internaţionali, în special Euronext PSI Servicii Financiare, PSI-20, DJ Eurostoxx, Bebanks şi Euronext 100 - tranzacţionaţi pe bursele din Lisabona, Paris, Bruxelles şi Amsterdam.
contabilitate oradea
Grupul Millennium bcp are o reţea de peste 1.700 de unităţi şi 21.500 de angajaţi.
oradea imobiliare
Millennium bcp oferă o gamă largă de produse şi servicii, printre care produse de economisire, de investiţii, împrumuturi ipotecare, credite de consum, banking comercial, leasing, factoring, asigurări, banking de investiţii, private banking şi managementul activelor, punând la dispoziţie clienţilor săi servicii specializate pe fiecare segment în parte. O atenţie specială este acordată serviciului Internet Banking, apreciat în Europa pentru calitatea şi inovaţia sa. De la înfiinţare, Millennium bcp a fost recunoscută pentru dinamismul, inovaţia, competitivitatea, rentabilitatea şi puterea sa financiară. S-a remarcat ca lider incontestabil pe diferite zone în domeniul financiar din Portugalia şi a devenit un pilon de referinţă la nivel internaţional în distribuţia de produse şi servicii financiare. Grupul Millennium bcp activează în Portugalia (ţara de origine), Polonia, Grecia, România, Elveţia, Mozambic, Angola, Macao, Franţa şi Luxemburg. Toate operaţiunile se desfăşoară sub brandul Millennium.
infiintare srl firme oradea
Millennium bcp pune accentul pe a crea valoare pe pieţele alese conform unui profil de risc controlat şi potenţialului mare de creştere, pentru a susţine excelenţa şi inovaţia în oferirea de produse financiare, recunoscute la nivel internaţional.
imobiliare oradea
mercoledì 17 ottobre 2012
Adama a început construcţia a încă 210 apartamente în Titan
imobiliare Dezvoltatorul imobiliar Adama, controlat de grupul financiar austriac Immofinanz, a demarat construcţia etapei a doua de dezvoltare a doua ansambluri rezidenţiale din Bucureşti: Edenia Titan şi Evocasa Optima. Investiţia totală în cele două faze este de 14,1 mil. euro.
Edenia Titan cuprinde şase clădiri rezidenţiale. Prima parte a complexului, finalizată în 2009 şi formată din două clădiri cu 226 de apartamente a fost vândută în întregime. Alte 126 de apartamente cu una, două şi trei camere, vor fi construite în faza a doua a proiectului, în perioada octombrie 2012 - toamna anului 2013. agentie imobiliara oradea
Prima fază a proiectului Evocasa Optima este formată din 83 de apartamente finalizate în 2010, care până în momentul de faţă au fost vândute în proporţie de 82%. În prezent se lucrează la etapa a doua a proiectului care va cuprinde 84 de apartamente cu două şi trei camere.
chirii oradea
Adama are o prezenţă semnificativă în zona Titan, cu cinci proiecte finalizate şi vândute în proporţie de 80%, plus construcţia celor două faze aflată în desfăşurare.
apartament de vanzare oradea
„Am început deja să integrăm experienţa şi cunoştintele de piaţă ale managementului local în grupul Immofinanz şi să realizăm conexiunile. Demararea celei de-a doua faze de construcţie pentru două proiecte importante este cu siguranţă un semn bun, mai ales în contextul actual al unei pieţe extrem de competitive“, a declarat Daniel Riedl, COO al grupului Immofinanz.
Austriecii au achiziţionat pachetul integral de acţiuni al Adama în noiembrie anul trecut pentru 42 mil. euro. Grupul deţinea deja un pachet de circa 30% din acţiunile Adama încă din 2007. Dezvoltatorul a finalizat până acum circa 1.500 de apartamente de la înfiinţarea sa în 2005. Compania are un portofoliu de dezvoltare cu o suprafaţă totală de peste 1,3 milioane de metri pătraţi, care vor permite realizarea a peste 40 de proiecte rezidenţiale noi. case oradea de vanzare
hale de inchiriat oradea
mercoledì 10 ottobre 2012
Cum se cumpara un imobil executat silit?
Cum piata imobiliara a fost inundata in ultima perioada de oferte de locuinte executate silit de catre banci, cei care cauta o casa pot lua serios in considerare si aceasta varianta. Procedura de achizitionare a unui astfel de imobil este insa usor mai complicata. imobiliare oradea
Primul pas consta in identificarea unei locuinte executate care sa intruneasca cerintele cumparatorilor: localitatea, numarul de camere, dotarile.
Acest lucru se poate face direct pe site-urile bancilor. Majoritatea institutiilor care au stocuri de imobile executate silit au creat sectiuni speciale pe paginile proprii de internet care permitr o cautare rapida.
Dupa gasirea imobilului, se poate merge la licitatie sau se poate merge pe varianta achizitiei directe. apartament oradea
Care este procedura in cazul licitatiei?
Licitatiile sunt anuntate in ziare de circulatie larga si orice persoana interesata de imobilul promovat poate participa la data si locul indicate in anunt.
Poate participa la licitatie orice persoana care pana la ora stabilita pentru inceperea vanzarii prin licitatie publica, a consemnat cu titlu de cautiune la dispozitia executorului, in contul indicat de acesta, cel putin 10% din pretul de incepere a licitatiei pentru bunurile pe care intentioneaza sa le cumpere”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii BCR.
Persoana interesata va formula o oferta scrisa pe care o va depune la executor impreuna cu dovada consemnarii cel tarziu inainte de inceperea licitatiei.
Datornicul executat silit nu poate licita in cadrul licitatiei publice nici personal, nici prin alte persoane interpuse.
Pretul de la care incepe licitatia este cel prevazut in publicatiile de vanzare iar executorul va oferi spre vanzare imobilul, prin trei strigari succesive, la intervale de timp care sa permita optiuni si supralicitari, pornind de la pretul mentionat in publicatia de vanzare. Sau, in cazul inregistrarii unei oferte cu un pret mai mare, de la acest pret oferit. consultanta oradea
La cererea persoanei care a castigat licitatia (adjudecatarul), executorul, cu acordul creditorului/bancii, poate stabili plata pretului in rate, numarul acestora, cuantumul si data scadentei lor, precum si suma care se plateste de indata drept avans.
case vanzare oradea
Astfel, in cazul in care institutia de credit care a scos spre vanzare imobil este de acord, pretul poate fi achitat in mai multe rate, respectiv prin credit.
In toate cazurile, creditorii urmaritori sau intervenienti nu pot sa adjudece bunurile oferite spre vanzare la un pret mai mic de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat in timpul procedurii de executare.
Castigatorul licitatiei va depune pretul la dispozitia executorului in termen de cel mult 30 de zile de la data vanzarii, tinandu-se seama de cautiunea depusa in contul pretului.
Daca adjudecatarul nu depune pretul in termenul prevazut de 30 de zile, imobilul se va scoate din nou la vanzare in contul adjudecatarului, acesta fiind obligat sa plateasca cheltuielile prilejuite de noua licitatie si eventuala diferenta de pret.
Daca la noul termen de licitatie imobilul nu a fost vandut, fostul adjudecatar este obligat sa plateasca toate cheltuielile prilejuite de urmarirea imobilului.
Dupa plata integrala a pretului executorul, pe baza procesului-verbal de licitatie, va intocmi actul de adjudecare. Prin intabulare, adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de imobilul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara.
Cum se cumpara imobilul fara licitatie?
In cazul in care exista acordul partilor, imobilul executat se poate vinde si direct, unui cumparator care ofera cel putin suma prevazuta in procesul verbal de stabilire a pretului.
La data vanzarii, executorul va intocmi procesul-verbal de vanzare directa, care va fi semnat de executor, de parti sau de reprezentantii acestora si de cumparator.
In situatia in care una dintre parti lipseste la efectuarea vanzarii, executorul ii comunica o copie de pe procesul-verbal privind vanzarea. Procesul-verbal emis de executor constituie titlu de proprietate pentru cumparator.
anunturi imobiliare oradea
Imobilul vine la pachet cu locatarii
De la data intabularii imobilul ramane liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanta, hale vanzare oradea
Pe de alta parte insa, chiar daca dupa achizitie imobilul este liber de sarcini, s-ar putea sa fie inca locuit. Cumparatorul este cel care trebuie sa efectueze demersurile legale necesare pentru evacuare, conform art. 578 si urmatoarele din Codul de Procedura Civila. terenuri agricole vanzare
Dupa licitatie, in perioada 01 decembrie – 01 martie nu se pot efectua evacuari. Exceptie fac cazurile in care se face dovada de catre cumparatorului ca el si familia sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare ori ca debitorul si familia sa au o alta locuinta corespunzatoare in care s-ar putea muta de indata.
agentii imobiliare oradea
lunedì 1 ottobre 2012
Conferinţa ZF – Construcţii & Imobiliare: Construcţiile reintră în criză: după un prim semestru de creştere, blocajul finanţărilor şi arieratele trag piaţa în jos
Autori: Andrei Cîrchelan , Andreea Neferu
agentii imobiliare oradea
Vezi galeria foto
Conferinţa ZF – Construcţii & Imobiliare
Citeste si:
Lucrările de construcţii au crescut în primul semestru cu 7,5%
Liviu Neagu, Bergerat Monnoyeur: România are multe proiecte de construcţii, însă finanţarea e imprevizibiliă
Care dintre cele mai mari 50 de firme din construcţii, cu afaceri de 4,7 mld. euro, au pus umărul la depăşirea crizei
Este 2012 un an pierdut pentru construcţii?
Finanţarea programelor de infrastructură este incertă şi afectează în spirală o mare parte din jucătorii din construcţii, programele de reabilitare sunt amorţite, iar dezvoltatorii imobiliari nu se mai uită spre proiecte rezidenţiale, ci doar către segmentul comercial şi de birouri - acestea sunt principalele concluzii ale conferinţei pe tema construcţiilor organizată de Ziarul Financiar.
imobiliare oradea
Piaţa construcţiilor, care a suferit pe timp de criză un important declin, de circa 30-40%, a dat câteva semne de revenire în prima parte a acestui an, însă în prezent incertitudinea este cuvântul de ordine pentru cea mai mare parte a jucătorilor care activează în această industrie. Incertitudinile vin în special din partea statului, care are de onorat obligaţii pentru o serie de lucrări deja executate.
"Industria noastră a suferit de lipsă de lucrări finanţate în această perioadă. (...) Ceea ce ne îngrijorează nu este realizarea lucrărilor fizice, care în general se fac, ci plata acestora, pentru că plata ne dă peste cap pe toţi. Dacă lucrările nu sunt şi finanţate, mor mulţi şi după ei atrag moarte în jurul lor", a declarat Mihai Rohan, preşedinte al patronatului din industria cimentului CIROM, în cadrul conferinţei "Piaţa construcţiilor, în noul ritm de creştere: cărămidă cu cărămidă", organizată vineri de Ziarul Financiar în parteneriat cu CIROM, AdePlast, BASF şi Celco.
apartament de vanzare oradea
Producţia de ciment a scăzut cu circa 40% în primii doi ani de criză, reuşind să revină uşor pe creştere în 2011, până la 7,6 milioane de tone. În primul semestru, producţia a crescut cu 6%, iar vânzările cu 3%, datorită lucrărilor de infrastructură, însă Rohan a atras atenţia că în a doua jumătate a anului s-a simţit acut problema plăţilor, motiv pentru care reprezentantul CIROM estimează că piaţa de profil ar putea stagna în 2012, în cel mai bun caz.
oradea
La rândul său, Liviu Neagu, directorul general al distribuitorului de utilaje pentru construcţii Bergerat Monnoyeur, a arătat că problema arieratelor persistă în industria construcţiilor din România.
"Nu este posibil să pleci la un proiect atâta timp cât ştii că în spate, undeva, cumva, se află un minister, statul, sau indiferent cine altcineva, o autoritate publică, şi să-ţi pui problema dacă vei fi plătit. Asta nu te ajută să faci business", a declarat Neagu.
Conferinţa organizată de Ziarul Financiar a atacat şi problema reabilitării termice a locuinţelor, program care reuşise să înregistreze o creştere în prima parte a anului, dar care a intrat într-un con de umbră după alegeri. Programele de anvelopări se lovesc de mai multe probleme, cum ar fi birocraţia, utilizarea unor materiale ieftine, dar care nu sunt calitative, precum şi aspectul inestetic pe care blocurile vopsite neuniform îl oferă oraşelor.
case chirie oradea
"Pe segmentul de reabilitări termice ale blocurilor e o încetinire. Constructorul merge de obicei pe cele mai ieftine variante, de unde rezultă probleme cu calitatea termoizolaţiei", a declarat Alin Bărbuţ, regional sales manager în cadrul producătorului de materiale de construcţii AdePlast.
Pe de altă parte, reprezentanţii din industria imobiliară atrag atenţia că pe piaţa românească au mai rămas mai puţin de zece dezvoltatori activi, iar investiţiile acestora merg aproape exclusiv către segmentul comercial şi de birouri.
"Principala problemă în piaţă este lipsa de încredere. Dezvoltatorii au terenuri pentru rezidenţial, dar nimeni nu construieşte, pentru că nu are încredere în piaţă. Azi nu se cumpără apartamente", a declarat Mihnea Şerbănescu, director general al DTZ Echinox.
Mihai Rohan, preşedinte al CIROM
Industria noastră a suferit de lipsă de lucrări finanţate în această perioadă. (...) La ora actuală, din cauza crizei nici noi nu mai avem acces la credite şi ne împrumutăm scump. După cum ştim din teoria economică, în perioadele de criză cel care trebuie să se îndatoreze este statul, pentru că numai statul se poate îndatora la nişte dobânzi rezonabile în această perioadă.
Din păcate şi statul, intrând în acest joc de criză, nu se mai poate împrumuta, şi atunci modelul de business are de suferit foarte mult, nu numai la noi, ci în toată Europa.
Ceea ce ne îngrijorează nu este realizarea lucrărilor fizice, care în general se fac, ci plata acestora, pentru că plata ne dă peste cap pe toţi. Dacă lucrările nu sunt şi finanţate, mor mulţi şi după ei atrag moarte în jurul lor. Ar fi mai bine să nu se mai înceapă lucrări care nu sunt finanţate, decât să se lase construite la un sfert, la jumătate. Programul de infrastructură s-a oprit în august la corecturile bugetare. Suntem foarte îngrijoraţi pentru că mulţi depind de el.
Mădălin Dumitru, director - Direcţia Infrastructură, Primăria Municipiului Bucureşti
Marile proiecte se dezvoltă în baza unor strategii pe termen mediu, cerute şi de UE. Deci există strategie generală, de unde se pot lua proiecte la finanţat.
Dacă proiectele nu sunt în strategie, nu se finanţează. Dorim să direcţionăm traficul pe zona inelară, inelul principal de circulaţie. Urmează să întregim şi inelul median de circulaţie. Într-o lună finalizăm străpungerea Dna Ghica - Chişinău. Prioritizăm circulaţia pe inele, în defavoarea circulaţiei radiale. (...)
S-a stabilit un criteriu de absorbţie (a fondurilor europene - n.red.) care ne dezavantajează enorm. Legea a fost pliată pe unu sau două modele.
Dacă autorităţile care doresc să absoarbă fonduri trebuie să demonstreze că au proprietate asupra terenului, ajungem la o problemă uriaşă.
Valentin Stoica, director general al Search Corporation
Avem o problemă de lipsă de continuitate, de viziune, avem nevoie de un masterplan, care poate să aibă caracterul unei legi organice, trecută prin Parlament, ideea fiind să nu poată fi schimbat timp de 7-10 ani, şi atunci când trebuie, să fie schimbat pe criterii tehnice, de trafic, de necesităţi, şi nu de interese politice.
Mai mult, când schimbăm un om în conducerea ministerului schimbăm toată echipa, până la şofer şi secretară. Vin oameni noi, care au nevoie de cel puţin şase luni până să înţeleagă măcar despre ce e vorba.
Mereu am avut dialog cu autorităţile. Avem un dialog şi acum, dar nu avem bani, adică nu au dânşii bani. E foarte bine că discutăm despre probleme, e foarte bine că ni le înţeleg, dar e foarte grav că nu încasăm banii. Diferenţa între încasarea la o lună sau la un an şi jumătate o suportăm noi, şi nu mai e vorba că o suportăm din profit, e vorba că mergem în pierdere tot timpul.
David Hay, CEO - AFI Europe România
Obţinerea finanţării în ziua de azi e un proces foarte dificil şi foarte lung. Nouă ne ia aproximativ un an să încheiem un contract de finanţare, prin care obţinem cam 65% din valoarea proiectului. Înainte de criză, finanţarea contractată ajungea la un nivel de 80%.
Momentan ne concentrăm pe două domenii: retail şi office. Pe rezidenţial, deşi avem multe terenuri pentru proiecte rezidenţiale, nu vedem niciun motiv pentru a începe un proiect, pentru că nu credem că există o piaţă adecvată.
Nu cred că ajutorul guvernului va ajuta piaţa rezidenţială. Probleme principale de pe piaţa rezidenţială sunt criza financiară, pentru că oamenii se tem să investească, şi disponibilitatea finanţării. Dacă nu ai banii şi siguranţa investiţiei, nu există piaţă.
Cristian Stamatiade, director - Direcţia Tehnică în Construcţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (centru)
Se continuă strategia pentru creşterea performanţei energetice a clădirilor. S-a trecut de ultima fază şi legea de creştere a performanţei energetice se discută săptămâna viitoare (săptămâna aceasta - n.red.).
Ea aduce îmbunătăţiri, printre care obligativitatea explicită a existenţei certificatului de performanţă energetică la vânzare, sancţiuni pentru lucrări de proastă calitate, abateri de la norme de proiectare, abateri de la normele de calitate, un aviz prealabil al comisiei tehnice a ministerului privind nivelul de indicatori acolo unde este finanţare de stat sau de la UE, condiţionarea restituirii avansurilor date de autorităţile locale, pentru sprijinirea financiară a asociaţiilor de proprietari, în 10 ani.
Alexandru Dobre, preşedinte de onoare al ARACO
O soluţie din care noi spunem că ies bani este să schimbăm ponderea kilometrilor de autostrăzi cu cea de drumuri expres. Se vorbeşte despre peste 2.000 km de autostrăzi, noi spunem că am putea să ne oprim pe la 500-600 km de autostradă în plus faţă de ce avem acum şi să ridicăm cifra de drumuri expres la 1.800 km. Când un proiect de drumuri e pus în discuţie, dacă e bancabil sau nu, se are în vedere de unde se scot banii. Banii vin de la benzină şi de la maşină. Dacă ne uităm la centura Capitalei, cu kilometri de tir-uri, nu ar trebui să întrebăm de autostrada de centură, ci de modernizarea acestei centuri. Dacă s-ar face pasaje de nivel la fiecare intersecţie de ieşire din Bucureşti în mod accelerat, într-un an şi jumătate toate, s-ar termina cu mersul maşinilor în gol.
Alin Bărbuţ, regional sales manager al AdePlast
Avem clienţi care ne plătesc mai bine sau mai greu, pentru că banii vin greu de la stat. E o problemă care trebuie rezolvată. Am avut parteneri care ne-au plătit după un an, pentru că atunci şi-au luat şi ei banii.
Pe segmentul de reabilitări termice ale blocurilor e o încetinire. Constructorul merge de obicei pe cele mai ieftine variante, de unde rezultă probleme cu calitatea termoizolaţiei. De asemenea, noi observăm că din ce în ce mai mult se vinde polistiren cu rezistenţă la compresiune din ce în ce mai mică.
Nu văd pe nimeni de la Inspectoratul de Stat în Construcţii să meargă în teren, să demonteze termosistemul făcut neadecvat. Deci, sunt şanse mici ca oamenii să meargă spre programele de reabilitare cu statul. Tot mai mulţi oameni îşi reabilitează pe cont propriu. Avantajul e preţul.
Liviu Neagu, director general al Bergerat Monnoyeur România
Primii care ajung în insolvenţă sunt constructorii, trăgând după ei furnizorii de materii prime, trăgând constructorii mai mici, care au lucrat ca subcontractori. Acest fenomen este din ce în ce mai acut, iar problema României, momentan, este problema arieratelor. În construcţii, acesta este subiectul principal. Nu este posibil să pleci la un proiect atâta timp cât ştii că în spate, undeva, cumva, se află un minister, statul, sau indiferent cine altcineva, o autoritate publică, şi să-ţi pui problema dacă vei fi plătit. Asta nu te ajută să faci business. (...) Avem încă suficient loc pentru a împrumuta bani.
Băncile străine îşi vor duce banii acolo unde sunt proiecte, dar pentru asta România trebuie să arate că e un loc sigur în care pot să-şi pună banii. Întrebarea care se pune este: mai investim? Raspunsul este "da", dar trebuie să investim inteligent.
Ion Dogeanu, director executiv Agenţia Locală pentru Energie, Primăria Sector 1
Programul naţional de reabilitare nu funcţionează. Nu a funcţionat de când a intrat legea în vigoare. Noi ne-am luptat mai mult de 5 ani ca să fie modificată, pentru că prima variantă era foarte birocratică şi nu s-a întâmplat chiar nimic în România, dacă cele 10 blocuri care s-au făcut din 2004 în 2008 înseamnă ceva.
După prima modificare legislativă, deşi modificarea a fost acceptată doar în proporţie de 60% din ceea ce cereau autorităţile publice locale, programul s-a deblocat şi s-a blocat din nou când guvernul a trebuit să deconteze partea care îi revenea.
Fiecare industrie trebuie să-şi promoveze interesele. Industria are nevoie de lobby. Legislaţia lobby trebuie să existe şi să fie transparentă.
Mărioara Capră, director - Direcţia Tehnică, CNADNR
În total, programul nostru cuprinde 2.302 kilometri de autostradă. Stadiul actual este de circa 500 de kilometri în operare, 400 în construcţie şi 1.400 în pregătire.
De asemenea, CNADNR are un program de 516 km de drumuri expres, pe şapte secţiuni. Avem pentru toate studii de fezabilitate, aşteptăm să găsim şi sursa de finanţare. Aceste secţiuni vor asigura legătura între autostrăzi sau vor prelua traficul foarte mare. Pentru partea de sud a centurii Bucureşti avem deja contractele încheiate din 2009, pentru extinderea centurii la 4 benzi, cu pasaje denivelate. Contractele sunt încheiate cu trei constructori, însă alocaţia bugetară a fost foarte mică. S-a făcut o parte din centura sud, iar când vor fi bani vom continua proiectul. E foarte scumpă această secţiune, 20 mil. euro / km. Bugetul nu poate suporta această finanţare momentan.
Mihnea Şerbănescu, director general al DTZ Echinox
Cred că sunt mai puţin de zece dezvoltatori activi în România. Astăzi, în criză, atractivitatea maximă e în zona de retail, cu accente pe office.
Principala problemă în piaţă este lipsa de încredere. Dezvoltatorii au terenuri pentru rezidenţial, dar nimeni nu construieşte, pentru că nu are încredere în piaţă. Azi nu se cumpără apartamente.
Soluţia ar fi oferirea unui stimulent. O extindere a reducerii de TVA la toate plafoanele de preţ ar fi foarte benefică, mai ales dacă s-ar da pe o perioadă lungă de timp, doi-trei ani.
În reabilitarea termică nu se vorbeşte despre aspect. Aspectul poate ajuta blocurile să arate mai bine şi să schimbe în bine vieţile oamenilor. De ce nu există o reglementare simplă în care asociaţia să nu pună chiar ce culori vrea pe pereţi?
Tatian Diaconu, managing director la Immochan România
Azi investesc oamenii care se uită în viitor. Cred că au dispărut superdeal-urile. Cine se aşteaptă să scoată bani în 6 luni
dintr-un proiect imobiliar nu are aşteptări realiste.
Nu suntem un sistem în afara sistemului. Dacă până în 2007 dezvoltatorul îşi putea permite un proiect fără să aibă finanţare, acum e nevoie de parteneriat: cu vânzătorul terenului, cu constructorul, cu retailerul chiriaş, şi numai în urma acestui parteneriat va fi un proces de succes, altfel riscăm să repetăm erori din trecut. Cred că piaţa nu mai e dispusă să înghită astfel de erori. Este un pic ca la fotbal, sunt mai multe gurupe. Avem Bucureşti ca Champions League şi se poate vorbi de proiecte cu rentabilitate şi o doză de risc scăzută, mai departe vorbim de zona Europa League, oraşele cu peste 300.000 de locuitori, şi restul oraşelor, unde disparitatea este mult mai mare.
agentii imobiliare oradea
Vezi galeria foto
Conferinţa ZF – Construcţii & Imobiliare
Citeste si:
Lucrările de construcţii au crescut în primul semestru cu 7,5%
Liviu Neagu, Bergerat Monnoyeur: România are multe proiecte de construcţii, însă finanţarea e imprevizibiliă
Care dintre cele mai mari 50 de firme din construcţii, cu afaceri de 4,7 mld. euro, au pus umărul la depăşirea crizei
Este 2012 un an pierdut pentru construcţii?
Finanţarea programelor de infrastructură este incertă şi afectează în spirală o mare parte din jucătorii din construcţii, programele de reabilitare sunt amorţite, iar dezvoltatorii imobiliari nu se mai uită spre proiecte rezidenţiale, ci doar către segmentul comercial şi de birouri - acestea sunt principalele concluzii ale conferinţei pe tema construcţiilor organizată de Ziarul Financiar.
imobiliare oradea
Piaţa construcţiilor, care a suferit pe timp de criză un important declin, de circa 30-40%, a dat câteva semne de revenire în prima parte a acestui an, însă în prezent incertitudinea este cuvântul de ordine pentru cea mai mare parte a jucătorilor care activează în această industrie. Incertitudinile vin în special din partea statului, care are de onorat obligaţii pentru o serie de lucrări deja executate.
"Industria noastră a suferit de lipsă de lucrări finanţate în această perioadă. (...) Ceea ce ne îngrijorează nu este realizarea lucrărilor fizice, care în general se fac, ci plata acestora, pentru că plata ne dă peste cap pe toţi. Dacă lucrările nu sunt şi finanţate, mor mulţi şi după ei atrag moarte în jurul lor", a declarat Mihai Rohan, preşedinte al patronatului din industria cimentului CIROM, în cadrul conferinţei "Piaţa construcţiilor, în noul ritm de creştere: cărămidă cu cărămidă", organizată vineri de Ziarul Financiar în parteneriat cu CIROM, AdePlast, BASF şi Celco.
apartament de vanzare oradea
Producţia de ciment a scăzut cu circa 40% în primii doi ani de criză, reuşind să revină uşor pe creştere în 2011, până la 7,6 milioane de tone. În primul semestru, producţia a crescut cu 6%, iar vânzările cu 3%, datorită lucrărilor de infrastructură, însă Rohan a atras atenţia că în a doua jumătate a anului s-a simţit acut problema plăţilor, motiv pentru care reprezentantul CIROM estimează că piaţa de profil ar putea stagna în 2012, în cel mai bun caz.
oradea
La rândul său, Liviu Neagu, directorul general al distribuitorului de utilaje pentru construcţii Bergerat Monnoyeur, a arătat că problema arieratelor persistă în industria construcţiilor din România.
"Nu este posibil să pleci la un proiect atâta timp cât ştii că în spate, undeva, cumva, se află un minister, statul, sau indiferent cine altcineva, o autoritate publică, şi să-ţi pui problema dacă vei fi plătit. Asta nu te ajută să faci business", a declarat Neagu.
Conferinţa organizată de Ziarul Financiar a atacat şi problema reabilitării termice a locuinţelor, program care reuşise să înregistreze o creştere în prima parte a anului, dar care a intrat într-un con de umbră după alegeri. Programele de anvelopări se lovesc de mai multe probleme, cum ar fi birocraţia, utilizarea unor materiale ieftine, dar care nu sunt calitative, precum şi aspectul inestetic pe care blocurile vopsite neuniform îl oferă oraşelor.
case chirie oradea
"Pe segmentul de reabilitări termice ale blocurilor e o încetinire. Constructorul merge de obicei pe cele mai ieftine variante, de unde rezultă probleme cu calitatea termoizolaţiei", a declarat Alin Bărbuţ, regional sales manager în cadrul producătorului de materiale de construcţii AdePlast.
Pe de altă parte, reprezentanţii din industria imobiliară atrag atenţia că pe piaţa românească au mai rămas mai puţin de zece dezvoltatori activi, iar investiţiile acestora merg aproape exclusiv către segmentul comercial şi de birouri.
"Principala problemă în piaţă este lipsa de încredere. Dezvoltatorii au terenuri pentru rezidenţial, dar nimeni nu construieşte, pentru că nu are încredere în piaţă. Azi nu se cumpără apartamente", a declarat Mihnea Şerbănescu, director general al DTZ Echinox.
Mihai Rohan, preşedinte al CIROM
Industria noastră a suferit de lipsă de lucrări finanţate în această perioadă. (...) La ora actuală, din cauza crizei nici noi nu mai avem acces la credite şi ne împrumutăm scump. După cum ştim din teoria economică, în perioadele de criză cel care trebuie să se îndatoreze este statul, pentru că numai statul se poate îndatora la nişte dobânzi rezonabile în această perioadă.
Din păcate şi statul, intrând în acest joc de criză, nu se mai poate împrumuta, şi atunci modelul de business are de suferit foarte mult, nu numai la noi, ci în toată Europa.
Ceea ce ne îngrijorează nu este realizarea lucrărilor fizice, care în general se fac, ci plata acestora, pentru că plata ne dă peste cap pe toţi. Dacă lucrările nu sunt şi finanţate, mor mulţi şi după ei atrag moarte în jurul lor. Ar fi mai bine să nu se mai înceapă lucrări care nu sunt finanţate, decât să se lase construite la un sfert, la jumătate. Programul de infrastructură s-a oprit în august la corecturile bugetare. Suntem foarte îngrijoraţi pentru că mulţi depind de el.
Mădălin Dumitru, director - Direcţia Infrastructură, Primăria Municipiului Bucureşti
Marile proiecte se dezvoltă în baza unor strategii pe termen mediu, cerute şi de UE. Deci există strategie generală, de unde se pot lua proiecte la finanţat.
Dacă proiectele nu sunt în strategie, nu se finanţează. Dorim să direcţionăm traficul pe zona inelară, inelul principal de circulaţie. Urmează să întregim şi inelul median de circulaţie. Într-o lună finalizăm străpungerea Dna Ghica - Chişinău. Prioritizăm circulaţia pe inele, în defavoarea circulaţiei radiale. (...)
S-a stabilit un criteriu de absorbţie (a fondurilor europene - n.red.) care ne dezavantajează enorm. Legea a fost pliată pe unu sau două modele.
Dacă autorităţile care doresc să absoarbă fonduri trebuie să demonstreze că au proprietate asupra terenului, ajungem la o problemă uriaşă.
Valentin Stoica, director general al Search Corporation
Avem o problemă de lipsă de continuitate, de viziune, avem nevoie de un masterplan, care poate să aibă caracterul unei legi organice, trecută prin Parlament, ideea fiind să nu poată fi schimbat timp de 7-10 ani, şi atunci când trebuie, să fie schimbat pe criterii tehnice, de trafic, de necesităţi, şi nu de interese politice.
Mai mult, când schimbăm un om în conducerea ministerului schimbăm toată echipa, până la şofer şi secretară. Vin oameni noi, care au nevoie de cel puţin şase luni până să înţeleagă măcar despre ce e vorba.
Mereu am avut dialog cu autorităţile. Avem un dialog şi acum, dar nu avem bani, adică nu au dânşii bani. E foarte bine că discutăm despre probleme, e foarte bine că ni le înţeleg, dar e foarte grav că nu încasăm banii. Diferenţa între încasarea la o lună sau la un an şi jumătate o suportăm noi, şi nu mai e vorba că o suportăm din profit, e vorba că mergem în pierdere tot timpul.
David Hay, CEO - AFI Europe România
Obţinerea finanţării în ziua de azi e un proces foarte dificil şi foarte lung. Nouă ne ia aproximativ un an să încheiem un contract de finanţare, prin care obţinem cam 65% din valoarea proiectului. Înainte de criză, finanţarea contractată ajungea la un nivel de 80%.
Momentan ne concentrăm pe două domenii: retail şi office. Pe rezidenţial, deşi avem multe terenuri pentru proiecte rezidenţiale, nu vedem niciun motiv pentru a începe un proiect, pentru că nu credem că există o piaţă adecvată.
Nu cred că ajutorul guvernului va ajuta piaţa rezidenţială. Probleme principale de pe piaţa rezidenţială sunt criza financiară, pentru că oamenii se tem să investească, şi disponibilitatea finanţării. Dacă nu ai banii şi siguranţa investiţiei, nu există piaţă.
Cristian Stamatiade, director - Direcţia Tehnică în Construcţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (centru)
Se continuă strategia pentru creşterea performanţei energetice a clădirilor. S-a trecut de ultima fază şi legea de creştere a performanţei energetice se discută săptămâna viitoare (săptămâna aceasta - n.red.).
Ea aduce îmbunătăţiri, printre care obligativitatea explicită a existenţei certificatului de performanţă energetică la vânzare, sancţiuni pentru lucrări de proastă calitate, abateri de la norme de proiectare, abateri de la normele de calitate, un aviz prealabil al comisiei tehnice a ministerului privind nivelul de indicatori acolo unde este finanţare de stat sau de la UE, condiţionarea restituirii avansurilor date de autorităţile locale, pentru sprijinirea financiară a asociaţiilor de proprietari, în 10 ani.
Alexandru Dobre, preşedinte de onoare al ARACO
O soluţie din care noi spunem că ies bani este să schimbăm ponderea kilometrilor de autostrăzi cu cea de drumuri expres. Se vorbeşte despre peste 2.000 km de autostrăzi, noi spunem că am putea să ne oprim pe la 500-600 km de autostradă în plus faţă de ce avem acum şi să ridicăm cifra de drumuri expres la 1.800 km. Când un proiect de drumuri e pus în discuţie, dacă e bancabil sau nu, se are în vedere de unde se scot banii. Banii vin de la benzină şi de la maşină. Dacă ne uităm la centura Capitalei, cu kilometri de tir-uri, nu ar trebui să întrebăm de autostrada de centură, ci de modernizarea acestei centuri. Dacă s-ar face pasaje de nivel la fiecare intersecţie de ieşire din Bucureşti în mod accelerat, într-un an şi jumătate toate, s-ar termina cu mersul maşinilor în gol.
Alin Bărbuţ, regional sales manager al AdePlast
Avem clienţi care ne plătesc mai bine sau mai greu, pentru că banii vin greu de la stat. E o problemă care trebuie rezolvată. Am avut parteneri care ne-au plătit după un an, pentru că atunci şi-au luat şi ei banii.
Pe segmentul de reabilitări termice ale blocurilor e o încetinire. Constructorul merge de obicei pe cele mai ieftine variante, de unde rezultă probleme cu calitatea termoizolaţiei. De asemenea, noi observăm că din ce în ce mai mult se vinde polistiren cu rezistenţă la compresiune din ce în ce mai mică.
Nu văd pe nimeni de la Inspectoratul de Stat în Construcţii să meargă în teren, să demonteze termosistemul făcut neadecvat. Deci, sunt şanse mici ca oamenii să meargă spre programele de reabilitare cu statul. Tot mai mulţi oameni îşi reabilitează pe cont propriu. Avantajul e preţul.
Liviu Neagu, director general al Bergerat Monnoyeur România
Primii care ajung în insolvenţă sunt constructorii, trăgând după ei furnizorii de materii prime, trăgând constructorii mai mici, care au lucrat ca subcontractori. Acest fenomen este din ce în ce mai acut, iar problema României, momentan, este problema arieratelor. În construcţii, acesta este subiectul principal. Nu este posibil să pleci la un proiect atâta timp cât ştii că în spate, undeva, cumva, se află un minister, statul, sau indiferent cine altcineva, o autoritate publică, şi să-ţi pui problema dacă vei fi plătit. Asta nu te ajută să faci business. (...) Avem încă suficient loc pentru a împrumuta bani.
Băncile străine îşi vor duce banii acolo unde sunt proiecte, dar pentru asta România trebuie să arate că e un loc sigur în care pot să-şi pună banii. Întrebarea care se pune este: mai investim? Raspunsul este "da", dar trebuie să investim inteligent.
Ion Dogeanu, director executiv Agenţia Locală pentru Energie, Primăria Sector 1
Programul naţional de reabilitare nu funcţionează. Nu a funcţionat de când a intrat legea în vigoare. Noi ne-am luptat mai mult de 5 ani ca să fie modificată, pentru că prima variantă era foarte birocratică şi nu s-a întâmplat chiar nimic în România, dacă cele 10 blocuri care s-au făcut din 2004 în 2008 înseamnă ceva.
După prima modificare legislativă, deşi modificarea a fost acceptată doar în proporţie de 60% din ceea ce cereau autorităţile publice locale, programul s-a deblocat şi s-a blocat din nou când guvernul a trebuit să deconteze partea care îi revenea.
Fiecare industrie trebuie să-şi promoveze interesele. Industria are nevoie de lobby. Legislaţia lobby trebuie să existe şi să fie transparentă.
Mărioara Capră, director - Direcţia Tehnică, CNADNR
În total, programul nostru cuprinde 2.302 kilometri de autostradă. Stadiul actual este de circa 500 de kilometri în operare, 400 în construcţie şi 1.400 în pregătire.
De asemenea, CNADNR are un program de 516 km de drumuri expres, pe şapte secţiuni. Avem pentru toate studii de fezabilitate, aşteptăm să găsim şi sursa de finanţare. Aceste secţiuni vor asigura legătura între autostrăzi sau vor prelua traficul foarte mare. Pentru partea de sud a centurii Bucureşti avem deja contractele încheiate din 2009, pentru extinderea centurii la 4 benzi, cu pasaje denivelate. Contractele sunt încheiate cu trei constructori, însă alocaţia bugetară a fost foarte mică. S-a făcut o parte din centura sud, iar când vor fi bani vom continua proiectul. E foarte scumpă această secţiune, 20 mil. euro / km. Bugetul nu poate suporta această finanţare momentan.
Mihnea Şerbănescu, director general al DTZ Echinox
Cred că sunt mai puţin de zece dezvoltatori activi în România. Astăzi, în criză, atractivitatea maximă e în zona de retail, cu accente pe office.
Principala problemă în piaţă este lipsa de încredere. Dezvoltatorii au terenuri pentru rezidenţial, dar nimeni nu construieşte, pentru că nu are încredere în piaţă. Azi nu se cumpără apartamente.
Soluţia ar fi oferirea unui stimulent. O extindere a reducerii de TVA la toate plafoanele de preţ ar fi foarte benefică, mai ales dacă s-ar da pe o perioadă lungă de timp, doi-trei ani.
În reabilitarea termică nu se vorbeşte despre aspect. Aspectul poate ajuta blocurile să arate mai bine şi să schimbe în bine vieţile oamenilor. De ce nu există o reglementare simplă în care asociaţia să nu pună chiar ce culori vrea pe pereţi?
Tatian Diaconu, managing director la Immochan România
Azi investesc oamenii care se uită în viitor. Cred că au dispărut superdeal-urile. Cine se aşteaptă să scoată bani în 6 luni
dintr-un proiect imobiliar nu are aşteptări realiste.
Nu suntem un sistem în afara sistemului. Dacă până în 2007 dezvoltatorul îşi putea permite un proiect fără să aibă finanţare, acum e nevoie de parteneriat: cu vânzătorul terenului, cu constructorul, cu retailerul chiriaş, şi numai în urma acestui parteneriat va fi un proces de succes, altfel riscăm să repetăm erori din trecut. Cred că piaţa nu mai e dispusă să înghită astfel de erori. Este un pic ca la fotbal, sunt mai multe gurupe. Avem Bucureşti ca Champions League şi se poate vorbi de proiecte cu rentabilitate şi o doză de risc scăzută, mai departe vorbim de zona Europa League, oraşele cu peste 300.000 de locuitori, şi restul oraşelor, unde disparitatea este mult mai mare.
Iscriviti a:
Post (Atom)