Despre terenurile agricole se vorbeşte la nivel mondial ca fiind o mină de aur. Creşterea explozivă a populaţiei peste tot în lume, criza alimentară globală, pierderea unor terenuri agricole în favoarea construcţiilor, toate aceste au condus la ideea că investiţiile în pământul cultivabil vor asigura un viitor bun celor care le fac. România este unul dintre cele mai interesante locuri pentru acest gen de investiţii, mai ales după ce anul trecut am concurat direct cu marile puteri ale lumii pe acest segment.
România a avut un an agricol spectaculos, în 2011. Producţia internă de cereale a crescut cu 24%, la aproape 21 milioane de tone. Această performanţă ne-a urcat direct pe locul doi în UE, după Franţa, la producţia de porumb şi pe locul cinci după suprafaţa cultivată. Și la nivel intern, agricultura are un loc la fel de important. Spre exemplu, creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură. Iar primii care au exploatat aceste informaţii au fost străinii.
„La nivelul anului 2011 au fost câteva tranzacţii însemnate, mai ales pe zona Bărăgannului. Era normal să fie, a fost un an agricol foarte bun. În Bărăgran, mai ales în Ialomiţa, sunt deja câteva concentrări de portughezi, danezi, libanezi care au prins experienţă şi au înţeles că trebuie să cumperi inclusiv suprafeţe cu grad de comasare mic, pentru că în momentul în care se epuizează terenul va apărea o piaţă a schimburilor de suprafeţe”, arată Robert Dobrescu, Nobila Casa Răsăriteană.
Fiecare parcelă de teren bun trebuie câştigată prin negocieri dure cu zeci de oameni
De altfel, gradul de comasare este una dintre cele mai mari provocări pe care le aduce segmentul agricol din România. Nu se mai găsesc aproape nicăieri suprafeţe importante de teren de clasa A.
„Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizări, generaţii după generaţii. Suprafeţele mari sunt foarte rare. În aceste condiţii, este posibilă achiziţia unor suprafeţe mari de teren printr-un proces de consolidare a mai multor bucăţi sau prin cumpărarea unui teren deja comasat. În acest caz, ofertele sunt rare şi foarte scumpe", arată specialiştii DTZ Echinox.
Suprafaţa de teren agricol care este scoasă la vânzare în România este estimată la 500.000 hectare. Cele mai bune terenuri agricole sunt cele care ţin de Bărăgan, mai ales Ialomiţa şi Călăraşi, precum şi zona de Vest, în special Câmpia Timişului. În aceste zone însă, gradul de comasare este în general de 10%. În rest, fiecare parcelă trebuie câştigată prin negociere dure.
„Nu există alternativă. Se cumpără suprafeţele aşa cum sunt şi se discută cu vecinii, cu care trebuie să faci aranjamente. E complicat, de foarte multe ori. Cumpărătorii trebuie să fie oameni care au disponibilitate, dorinţa şi experienţă în tratarea acestor situaţii, pentru a reuşi să ducă procesul la bun sfârşit”, completează oficialul Nobila Casă Răsăriteană.
Unele probleme ale terenului pot fi observate doar cu ajutorul unui specialist
O altă problemă care poate să apară este calitatea pământului. Chiar şi în cele mai fertile zone ale ţării, există porţiuni problematice. Iar natura acestor probleme nu poate fi observată cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul unui specialist.
agentii imobiliare oradea
„Degeaba ai 1.000 de hectare concentrate dacă terenul respectiv are surplus de sare, cum există câteva parcele în Bărăgan, sau dacă fundamentul oferă un strat de loess, care a suferit nişte microtasări şi creează denivelări. Vorbim de denivelări care pot ajunge la şapte-opt metri de nivel. Deci nu pot fi folosite pentru cultură mare, de cereale, căci cumpărătorii asta caută”, arată Robert Dobrescu.
Fiecare problemă are însă şi soluţii. Denivelările de teren, infiltrările de sare sau chiar şi nivelul scăzut de fertilitate al terenului sunt lucruri care pot fi rezolvate, atât timp cât există disponibilitate. De altfel, în restul lumii, acolo unde nu mai există de mult terenuri ideale, aşa se fac tranzacţiile.
Sute de mii de hectare au rămas netranzacţionate, deşi preţul e cu 90% mai mic
O întreagă zonă a ţării a rămas netranzacţionată. Acolo, preţurile sunt la doar 10% din nivelul practicat în zonele notorii pentru agricultură. În Oltenia de Sud, de exemplu, sunt scoase la vânzare aproape 100 de mii de hectare de terenuri cu grad de fertilitate redus, pe care nimeni nu le vrea. Acest lucru se va schimba însă, pe termen mediu şi lung.
„Marile afaceri se vor face în condiţiile în care se vor cumpăra soluri cu probleme de fertilitate în care la început investeşti, dar apoi vor aduce producţie generoasă. Investiţia iniţială este mai mică, bineînţeles. Dacă un teren fertil costă 2.000 euro/ha, celălalt poate să coste şi 150-200 euro/ha. Este drept, investiţia în îmbunătăţire poate să te ducă la acelaşi preţ.”, mai arată oficialul Nobila Casă Răsăriteană.
O calitate este aceea că un sol problematic se poate redresa treptat, dacă este lucrat intensiv. Specialiştii arată că în zece ani, un teren îngrijit îşi poate dubla sau chiar tripla gradul de fertilitate. Avantajul este că poţi prinde din prima o suprafaţă mare, fără prea multe bătăi de cap. Dezavantajul este că terenul nefertil va produce în câteva zeci de ani ceea ce terenul fertil va produce din primul an, în condiţiile în care costurile iniţiale pot fi aceleaşi, din cauza investiţiilor majore în terenul problematic. Tocmai de aceea, investitorii preferă să lase terenurile nefertile ultimele pe lista de achiziţii, pentru momentul în care alte soluţii chiar nu vor mai exista.
martedì 26 giugno 2012
Care sunt cele mai ieftine apartamente din oraş şi ce neajunsuri ascund ele?
Programul Prima Casă a reuşit să coboară media preţurilor din Bucureşti la nivelul plafonului alocat de bănci. Totuşi, cei care caută chilipiruri pot găsi preţuri mult mai mici de atât. Problema cu cele mai ieftine apartamente din oraş este că ele nu sunt dedicate celor pretenţioşi. De multe ori, ascund neajunsuri de natură să îndepărteze clienţii.
Preţurile garsonierelor pornesc de la 6.000 euro
Cea mai ieftină locuinţă scoasă la vânzare pe portalul IMOPEDIA.ro este o garsonieră. Aceasta este poziţionată excelent, în zona Piaţa Romană, ceea ce face preţul cu atât mai surprinzător: 6.000 euro. Pentru cei care sunt traşi de ofertă, detaliile pot fi descurajatoare. Garsoniera este situată la demisol şi este, de fapt, o cameră de serviciu de 7 mp utili, chiar dacă actualul proprietar a transformat-o într-o locuinţă. Grupul se găseşte doar pe hol. Partea bună este faptul că încăperea are fereastră afară precum şi un calorifer. Aflaţi detalii aici.
Pentru garsonierele care nu au toate aceste neajunsuri, cel mai mic preţ este aproape dublu faţă de oferta din Romană. şi asta chiar dacă zonele în care se găsesc sunt mult mai puţin pretenţioase. De exemplu, în cartierul Rahova, chiar lângă Economat, o garsonieră de 16 mp care are un dormitor şi un grup sanitar, interiorul renovat total şi multe îmbunătăţiri, printre care geamuri termopan, aer condiţionat, uşă metalică şi chiar se află într-o zonă în care străzile sunt amenajate, se vinde la un preţ de 11.500 euro. Aflaţi mai multe detalii aici.
O garsonieră în aceleaşi condiţii aflată în zona 1 Decembrie, lângă Auchan, costă 12.700 euro negociabil. Aflaţi detalii aici.
case de vanzare oradea
Pentru cei care preferă zona de Est a oraşului, o garsonieră similară situată la Cora Pantelimon, se vinde la un preţ de 13.000 euro. Aflaţi mai multe detalii aici.
O ofertă cu adevărat interesantă pe piaţa garsonierelor este însă în Cotroceni. Aceasta are o suprafaţă utilă impresionantă pentru o cameră: 33 mp. şi mai interesant este faptul că preţul este doar puţin mai mare decât al celor aflate în cartierele muncitoreşti: 15.000 euro. Inconvenientul ar fi că se află la etajul cinci din cinci, dar acesta este un neajuns suficient de mic pentru a fi trecut cu vedere de către mulţi clienţi. De asemenea, interiorul are nevoie de renovări, iar blocul este vechi, construit în anul 1940. Aflaţi mai multe detalii aici.
Preţurile apartamentelor cu două camere pornesc de la 18.000 euro
În privinţa apartamentelor cu două camere, oferta se îngustează puternic pe plaja celor mai mici preţuri. Unul dintre exemplele rarisime de asemenea locuinţe este pentru un apartament cu două camere în zona Toporaşi, Giurgiului. Preţul este 18.000 euro pentru un dormitor, un grup sanitar, interior renovat, străzi renovate şi acces stradal. Apartamentul este însă confort trei. Aflaţi mai multe detalii aici.
Un apartament cu două camere şi în topul celor mai mici preţuri afişate pe IMOPEDIA.ro se află lângă Cora Pantelimon. Acesta costă 23.000 euro şi are o suprafaţă de 28 mp, nu are niciun fel de îmbunătăţire. Blocul este construit în anul 1975. Aflaţi mai multe detalii aici.
În centrul oraşului, la Universitate, un apartament cu două camere costă 31.000 euro. Este vorba însă despre un apartament confort doi într-un bloc vechi, cu risc seismic. Totuşi, procedurile de reconsolidare au fost deja demarate, iar interiorul apartamentului a fost renovat recent. Aflaţi mai multe detalii aici.
imobiliare bihor
Cele mai ieftine apartamente cu trei camere pornesc de la cel puţin 40.000 euro
Cele mai ieftine apartamente cu trei camere au preţuri care pornesc de la 40.999 euro. Este vorba despre o locuinţă cu o suprafaţă de 52 mp situată în cartierul Militari, zona Apusului, situat într-un bloc reabilitat. Interiorul este modernizat recent, iar blocul este construit imediat după cutremurul din 1977. Aflaţi mai multe detalii aici.
Următoarea ofertă cu cel mai bun preţ este situată în Drumul Taberei. Este vorba despre un apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 46 mp construiţi. Preţul este de 42.000 euro.
Preţurile garsonierelor pornesc de la 6.000 euro
Cea mai ieftină locuinţă scoasă la vânzare pe portalul IMOPEDIA.ro este o garsonieră. Aceasta este poziţionată excelent, în zona Piaţa Romană, ceea ce face preţul cu atât mai surprinzător: 6.000 euro. Pentru cei care sunt traşi de ofertă, detaliile pot fi descurajatoare. Garsoniera este situată la demisol şi este, de fapt, o cameră de serviciu de 7 mp utili, chiar dacă actualul proprietar a transformat-o într-o locuinţă. Grupul se găseşte doar pe hol. Partea bună este faptul că încăperea are fereastră afară precum şi un calorifer. Aflaţi detalii aici.
Pentru garsonierele care nu au toate aceste neajunsuri, cel mai mic preţ este aproape dublu faţă de oferta din Romană. şi asta chiar dacă zonele în care se găsesc sunt mult mai puţin pretenţioase. De exemplu, în cartierul Rahova, chiar lângă Economat, o garsonieră de 16 mp care are un dormitor şi un grup sanitar, interiorul renovat total şi multe îmbunătăţiri, printre care geamuri termopan, aer condiţionat, uşă metalică şi chiar se află într-o zonă în care străzile sunt amenajate, se vinde la un preţ de 11.500 euro. Aflaţi mai multe detalii aici.
O garsonieră în aceleaşi condiţii aflată în zona 1 Decembrie, lângă Auchan, costă 12.700 euro negociabil. Aflaţi detalii aici.
case de vanzare oradea
Pentru cei care preferă zona de Est a oraşului, o garsonieră similară situată la Cora Pantelimon, se vinde la un preţ de 13.000 euro. Aflaţi mai multe detalii aici.
O ofertă cu adevărat interesantă pe piaţa garsonierelor este însă în Cotroceni. Aceasta are o suprafaţă utilă impresionantă pentru o cameră: 33 mp. şi mai interesant este faptul că preţul este doar puţin mai mare decât al celor aflate în cartierele muncitoreşti: 15.000 euro. Inconvenientul ar fi că se află la etajul cinci din cinci, dar acesta este un neajuns suficient de mic pentru a fi trecut cu vedere de către mulţi clienţi. De asemenea, interiorul are nevoie de renovări, iar blocul este vechi, construit în anul 1940. Aflaţi mai multe detalii aici.
Preţurile apartamentelor cu două camere pornesc de la 18.000 euro
În privinţa apartamentelor cu două camere, oferta se îngustează puternic pe plaja celor mai mici preţuri. Unul dintre exemplele rarisime de asemenea locuinţe este pentru un apartament cu două camere în zona Toporaşi, Giurgiului. Preţul este 18.000 euro pentru un dormitor, un grup sanitar, interior renovat, străzi renovate şi acces stradal. Apartamentul este însă confort trei. Aflaţi mai multe detalii aici.
Un apartament cu două camere şi în topul celor mai mici preţuri afişate pe IMOPEDIA.ro se află lângă Cora Pantelimon. Acesta costă 23.000 euro şi are o suprafaţă de 28 mp, nu are niciun fel de îmbunătăţire. Blocul este construit în anul 1975. Aflaţi mai multe detalii aici.
În centrul oraşului, la Universitate, un apartament cu două camere costă 31.000 euro. Este vorba însă despre un apartament confort doi într-un bloc vechi, cu risc seismic. Totuşi, procedurile de reconsolidare au fost deja demarate, iar interiorul apartamentului a fost renovat recent. Aflaţi mai multe detalii aici.
imobiliare bihor
Cele mai ieftine apartamente cu trei camere pornesc de la cel puţin 40.000 euro
Cele mai ieftine apartamente cu trei camere au preţuri care pornesc de la 40.999 euro. Este vorba despre o locuinţă cu o suprafaţă de 52 mp situată în cartierul Militari, zona Apusului, situat într-un bloc reabilitat. Interiorul este modernizat recent, iar blocul este construit imediat după cutremurul din 1977. Aflaţi mai multe detalii aici.
Următoarea ofertă cu cel mai bun preţ este situată în Drumul Taberei. Este vorba despre un apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 46 mp construiţi. Preţul este de 42.000 euro.
Piata imobiliara, blocata de proprietarii idealisti
Piata imobiliara a intrat intr-un blocaj pe fondul unei discrepante majore dintre bugetele cumparatorilor si preturile tot mai mari solicitate de vanzatori.
De fapt, in mod paradoxal, pe fondul crizei economico-financiare mondiale si a inaspririi conditiilor de creditare, proprietarii apartamentelor sunt tot mai inflexibili in faza de negociere, ba chiar, in ultimele luni, au ridicat semnificativ preturile.
In timp ce clientii asteapta de ceva vreme ieftinirea semnificativa a locuintelor, tot mai multi proprietari spera sa obtina sume fabuloase din vanzarea unor imobile in blocuri din anii '70-'80, ceea ce a determinat o scumpire a locuintelor in medie cu circa 10-15% fata de prima parte a anului, unui comunicat al Temple House, remis Ziare.com.
Tot mai frecvente sunt cazurile in care proprietarii solicita sume exagerate comparativ cu valoarea reala a imobilelor. De exemplu, un proprietar din cartierul Crangasi - zona Podul Grand, incearca de ceva vreme sa vanda 2 camere de 52 mp fara imbunatatiri la 68.900 euro, iar un alt proprietar spera sa obtina 80.000 de euro pe un apartament de 3 camere de 70 mp in Militari - Lujerului, langa sina de tren.
Pe de alta parte, apar deseori in piata si oportunitati, adica apartamente mai ieftine vandute de proprietari grabiti, fortati de imprejurari. Aceste proprietati, insa, se vand foarte repede si se gasesc foarte greu, motiv pentru care doar clientii care colaboreaza cu un consultant imobiliar profesionist pot reusi sa cumpere un astfel de imobil.
Prima Casa
Consultantii imobiliari atentioneaza, insa, ca, in prezent, pe fondul euforiei generate de programul "Prima Casa", se umfla din nou vestita "bula" imobiliara, principala tendinta fiind scumpirea treptata a imobilelor, creandu-se, astfel, o discrepanta intre preturile cerute de proprietari si valoarea reala de piata a locuintelor, insa aceasta situatie nu face decat sa blocheze si mai tare piata, reducand numarul tranzactiilor imobiliare, existente oricum in numar mic.
De altfel, principala problema consta in faptul ca cele doua tabere, cumparatorii si vanzatorii, au asteptari diferite in privinta evolutiei pietei.
Desi motorul pietei s-ar putea baza pe "Prima Casa", entuziasmul initial al programului a inceput incet-incet sa se estompeze datorita bancilor care au inasprit conditiile de creditare, astfel incat finanteaza un numar tot mai limitat de clienti, precum si sume mult mai mici.
De exemplu, la inceputul acestui an, o persoana cu un venit net de 2.500 lei putea obtine de la aproape orice banca suma maxima de 57.000 de euro, necesara pentru a putea cumpara un apartament de 2 camere confort I intr-o zona buna din Capitala. In prezent, insa, un asemenea salariu nu mai este suficient pentru a putea obtine suma maxima; la Raiffeisen finantarea ar fi de maxim 39.000 de euro, la BRD ar fi de maxim 53.000 de euro.
"Tocmai din acest motiv, piata de profil ramane blocata pana cand jucatorii nu se trezesc la realitate. Cine vrea sa vanda trebuie sa lase mult la pret. Oferta exista, dar cererea este redusa. Cuplata cu problemele mari din economie, oferta neajustata la realitate nu face deloc bine pietei imobiliare. Preturile se mentin ridicate, in ciuda unei cereri reduse, a incertitudinii din piata si a faptului ca leul se depreciaza treptat in raport cu moneda europeana", apreciaza Ramona Caprita, General Manager in cadrul companiei imobiliare Temple House.
In acest context, specialistii in domeniu sunt de parere ca solutia deblocarii pietei ar fi "relaxarea" conditiilor de creditare, precum si revenirea la preturi adaptate cerintelor din piata actuala.
C.P.
De fapt, in mod paradoxal, pe fondul crizei economico-financiare mondiale si a inaspririi conditiilor de creditare, proprietarii apartamentelor sunt tot mai inflexibili in faza de negociere, ba chiar, in ultimele luni, au ridicat semnificativ preturile.
In timp ce clientii asteapta de ceva vreme ieftinirea semnificativa a locuintelor, tot mai multi proprietari spera sa obtina sume fabuloase din vanzarea unor imobile in blocuri din anii '70-'80, ceea ce a determinat o scumpire a locuintelor in medie cu circa 10-15% fata de prima parte a anului, unui comunicat al Temple House, remis Ziare.com.
Tot mai frecvente sunt cazurile in care proprietarii solicita sume exagerate comparativ cu valoarea reala a imobilelor. De exemplu, un proprietar din cartierul Crangasi - zona Podul Grand, incearca de ceva vreme sa vanda 2 camere de 52 mp fara imbunatatiri la 68.900 euro, iar un alt proprietar spera sa obtina 80.000 de euro pe un apartament de 3 camere de 70 mp in Militari - Lujerului, langa sina de tren.
Pe de alta parte, apar deseori in piata si oportunitati, adica apartamente mai ieftine vandute de proprietari grabiti, fortati de imprejurari. Aceste proprietati, insa, se vand foarte repede si se gasesc foarte greu, motiv pentru care doar clientii care colaboreaza cu un consultant imobiliar profesionist pot reusi sa cumpere un astfel de imobil.
Prima Casa
Consultantii imobiliari atentioneaza, insa, ca, in prezent, pe fondul euforiei generate de programul "Prima Casa", se umfla din nou vestita "bula" imobiliara, principala tendinta fiind scumpirea treptata a imobilelor, creandu-se, astfel, o discrepanta intre preturile cerute de proprietari si valoarea reala de piata a locuintelor, insa aceasta situatie nu face decat sa blocheze si mai tare piata, reducand numarul tranzactiilor imobiliare, existente oricum in numar mic.
De altfel, principala problema consta in faptul ca cele doua tabere, cumparatorii si vanzatorii, au asteptari diferite in privinta evolutiei pietei.
Desi motorul pietei s-ar putea baza pe "Prima Casa", entuziasmul initial al programului a inceput incet-incet sa se estompeze datorita bancilor care au inasprit conditiile de creditare, astfel incat finanteaza un numar tot mai limitat de clienti, precum si sume mult mai mici.
De exemplu, la inceputul acestui an, o persoana cu un venit net de 2.500 lei putea obtine de la aproape orice banca suma maxima de 57.000 de euro, necesara pentru a putea cumpara un apartament de 2 camere confort I intr-o zona buna din Capitala. In prezent, insa, un asemenea salariu nu mai este suficient pentru a putea obtine suma maxima; la Raiffeisen finantarea ar fi de maxim 39.000 de euro, la BRD ar fi de maxim 53.000 de euro.
"Tocmai din acest motiv, piata de profil ramane blocata pana cand jucatorii nu se trezesc la realitate. Cine vrea sa vanda trebuie sa lase mult la pret. Oferta exista, dar cererea este redusa. Cuplata cu problemele mari din economie, oferta neajustata la realitate nu face deloc bine pietei imobiliare. Preturile se mentin ridicate, in ciuda unei cereri reduse, a incertitudinii din piata si a faptului ca leul se depreciaza treptat in raport cu moneda europeana", apreciaza Ramona Caprita, General Manager in cadrul companiei imobiliare Temple House.
In acest context, specialistii in domeniu sunt de parere ca solutia deblocarii pietei ar fi "relaxarea" conditiilor de creditare, precum si revenirea la preturi adaptate cerintelor din piata actuala.
C.P.
sabato 23 giugno 2012
Un festin libanez alaturi de seful AFI Europe: Despre Alba Iulia, Tel Aviv si imobiliare
Se implica in proiectul de candidatura al orasului Alba Iulia la statutul de Capitala Culturala Europeana 2020, are planuri mari de investitii in imobiliare si destinatia sa preferata este “acasa”, in Israel. David Hay, directorul executiv al AFI Europe, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Romania, a acceptat invitatia Wall-Street.ro, la un pranz, care s-a transformat intr-o experienta culinara.
Am taiat preturile! Cartierul Europa - Vile 4 camere cu gradina si curte de la 46.250 euro (TVA inclus). Stoc limitat! Vezi detalii promotie!
@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.
L-am intalnit pe David Hay la pranz in mallul AFI Palace Cotroceni, primul proiect dezvoltat de AFI pe plan local si cel mai performant mall din Romania, conform unui studiu al companiei de consultanta Colliers.
“Atat eu, cat si colegii mei incercam sa ne cheltuim banii pe cat posibil in centrul comercial”, spune seful AFI Europe, asa ca managerul mananca des in incinta AFI Palace, o destinatie convenabila si prin prisma faptului ca birourile dezvoltatorului sunt amplasate in incinta mallului.
La pranzul cu Wall-Street, Hay a ales restaurantul libanez Al Wady. A ales o masa cu vedere spre patinoarul din centrul comercial, asa ca pe parcursul discutiei a putut observa si miscarile din mall.
“Imi place mancarea libaneza. Israelul si Libanul sunt state vecine, asa ca ceea ce este cunoscut aici ca mancare libaneza este, de fapt, mancarea traditionala in intreaga regiune”, a explicat David Hay, in timp ce hotaram ca ar trebui sa ne aventuram intr-o experienta culinara cat mai completa si sa comandam o intreaga serie de aperitive. Il las pe managerul AFI sa aleaga preparatele: de la tabouleh, fatoush, humus, falafel sau haloumy, la o salate si un mixed grill.
In timp ce asteptam cele aproape 10 aperitive care sa ne introduca in cultura culinara a Israelului, servim cate o cafea, iar managerul pasionat de calatorii imi povesteste cum este destinatia sa preferata: “acasa”, in Israel.
Tel Aviv este un oras care traieste 24 de ore din 24
Ce ar recomanda managerul unui turist care viziteaza Israelul? “Israelul este o destinatie extrem de diversificata, sunt orasele vechi, ca Ierusalim, unde simti greutatea istoriei si exista si Israelul dinamic, modern, reprezentat de Tel Aviv. Tel Aviv este un oras care traieste 24 de ore din 24, poti ramane blocat in trafic si la 2 dimineata. Londra se culca pana la miezul noptii, in Tel Aviv pana la 4 dimineata se misca tot, este mai activ decat New York”, povesteste managerul, care atunci cand este acasa isi rasfata familia pregatindu-le masa. “Gatesc micul dejun si cina. Acum ca au crescut copii nu prea mai am pentru cine sa gatesc”, spune seful AFI.
In timp ce ni se servesc preparatele comandate, seful AFI imi povesteste ca, in general, sfarsitul de saptamana si-l petrece in Israel. In timpul saptamanii, cand este in Bucuresti sta la birou pana la ora 8-9 seara asa ca nu are prea mult timp liber. Mai merge sa inoate, atunci cand are cate un moment de respiro, insa daca ar avea mai mult timp si l-ar consacra calatoriilor, marea sa pasiune.
Si acum managerul calatoreste frecvent, insa in mare parte sunt deplasari de business, asa ca nu se poate bucura cum ar dori de destinatiile vizitate.
Dublarea stocului de spatii de retail pana la finalul lui 2013
Programul incarcat al managerului AFI este determinat si de planurile mari pe care AFI Europe le are pe plan local pe termen scurt.
Pana la finalul lui 2013, compania si-a propus sa ajunga la un stoc de spatii de retail de peste 160.000 mp inchiriabili, adica aproximativ dublu fata de stocul actual.
AFI a demarat deja constructia AFI Palace Ploiesti, un centru comercial de aproape 30.000 mp inchiriabili, care este deja precontractat in proportie de peste 70%. Hay spune ca mallul din Ploiesti va fi deschis in octombrie 2013.
Compania vrea sa inceapa in curand si prima faza a mallului din Bucuresti Noi, adica hipermarketul si o mica galerie, urmand ca apoi sa inceapa imediat faza a doua. Compania urmeaza sa incheie si negocierile si cu operatorii de hipermarketuri si DIY pentru retail parcul din Arad, unde a obtinut PUZ-ul, in luna mai, iar imediat ce va obtine autorizatia de constructie va da startul si acestei dezvoltari.
“Este o miscare uriasa pentru noi. Vom avea 4 proiecte pana la finalul anului viitor. Incercam sa ne miscam repede, sa profitam de situatia din piata in care nu multi dezvoltatori sunt activi. Situatia economica din Europa ma ingrijoreaza, dar avem preinchirieri si in Ploiesti, si in Bucurestii Noi asa ca sunt increzator ca toate aceste proiecte de retail vor avea succes”, spune Hay.
Cum a inceput sa lucreze in imobiliare
Pe masura ce trecem prin din ce in ce mai multe preparate, Hay imi povesteste inceputurile sale in industrie. In Romania a venit pentru prima oara in 2006. La acea data se ocupa de business development, functie ce il determina sa calatoreasca frecvent in multe tari din regiune, iar Romania era una dintre pietele pe care le vizita la fiecare doua saptamani. Din 2009 a fost numit CEO al operatiunilor AFI din Republica Ceha, iar in urma cu un an si jumatate s-a mutat in Bucuresti pentru a conduce operatiunile din Romania.
La AFI Europe lucreaza de peste 6 ani, insa in real estate a inceput sa lucreze inainte de anii ’90, alaturandu-se tatalui sau in afacerea familiei imediat ce si-a terminat stagiul militar, obligatoriu 3 ani in Israel. Dupa o perioada de cativa ani, dorinta de dezvoltare l-a determinat sa paraseasca business-ul familiei, iar de la mijlocul anilor ’90 a lucrat in industrie in SUA, Africa sau Israel.
Cum vede managerul cu peste 20 de ani de experienta in imobiliare piata romaneasca?
“Perioada de boom a pietei imobiliare romanesti a fost foarte scurta, asa ca in viitor va avea cu siguranta parte de un nou boom, poate nu la fel ca in 2007, dar cu siguranta va exista o panta ascendenta. Atat in zona de retail, cat si in cea de office, stocul este mult sub cel din alte piete din regiune, chiar mai mic decat al unor tari mai mici. Rezidentialul sufera acum peste tot in Europa, dar nu mai poate continua mult asa, nu este rezonabil sa se livreze atat de putine locuinte noi la un numar de locuitori ca cel al Romaniei. Viitorul este acolo pentru real estate, va fi nevoie doar de timp. Revenirea nu va veni intr-o zi, nici intr-un an sau chiar doi, dar lucrurile vor incepe din nou sa miste”, spune Hay.
Pe rezidential compania are planuri , avand terenul necesar pentru un cartier cu 2.000 de locuinte in Bucuresti, dar dezvoltarea lor va trebui sa astepte pana cand piata isi va reveni. “Acum piata este foarte linistita, nu exista cerere reala, iar preturile sunt foarte joase. Daca vedem o schimbare reala, preturi in crestere, atunci vom incepe. Totusi acum ne pregatim, ca design, avize, pentru a fi pregatiti cand incepe piata sa urce”, spune Hay.
Proiectul major pe care compania il planifica pentru viitor este un office park, pe fosta platform Inox. Acolo, AFI vrea sa construiasca un proiect de birouri de 60.000 mp inchirabili, pe care ar urma sa il inceapa dupa ce finalizeaza integral birourile din Cotroceni Park, adica undeva in urmatorii 5 ani.
“S-ar putea sa incepem chiar si in paralel cu AFI, totul depinde de piata”, spune Hay.
Alba Iulia, un oras in care te intorci in timp
Un numar atat de mare de proiecte care urmeaza sa inceapa in viitorul apropiat il tine pe Hay la birou destul de mult timp, insa asta nu il impiedica sa se implice si in alte proiecte care se leaga de pasiunea sa. AFI Europe incearca sa sprijine proiectul de candidatura al orasului Alba Iulia la titlul de Capitala Culturala 2020.
Din punct de vedere al potentialului turistic, Hay vede Romania ca pe “o oportunitate ratata”. “Romania are peisaje minunate, orase vechi splendide. Alba Iulia a fost renovat. Nu vezi des un astfel de oras, dar nu sunt turisti. Infrastructura nedezvoltata este o pierdere uriasa pentru Romania. Ar trebui sa fie o tinta majora pentru autoritati in viitorul apropiat”, spune Hay, care a marturisit ca incearca sa ajute orasul Alba Iulia sa se promoveze ca viitoare Capitala Culturala Europeana.
“In Alba Iulia se incearca sa se promoveze orasul ca viitoare Capitala Culturala Europeana in 2020. Orasul are un potential extraordinar si incercam si noi sa luam parte la aceasta activitate si speram sa ajutam”, spune David Hay.
In ce consta ajutorul AFI? “II ajutam sa promoveze ideea. Pentru a prezenta orasul ca candidat trebuie sa pregatesti un plan si incercam sa punem si noi umarul pentru a crea acest plan, pentru ca este un oras superb, unde te intorci in timp”, a adaugat Hay, care a povestit ca a ajuns in Alba Iulia ca sa promoveze aceasta idee a candidaturii, dupa ce un bun prieten originar din Alba Iulia, l-a abordat in aceasta problema. “Ne-a explicat si cand am ajuns acolo am vazut potentialul si am hotarat ca vom participa”, a mai spus Hay.
In opinia managerului turismul, alaturi de tinerii profesionisti sunt principalele active ale Romaniei.
De altfel, Hay considera ca in business crucial este sa alegi oamenii potriviti, fie ca este vorba de manageri sau de simpli angajati. “In privinta asta am fost norocos atat in Republica Ceha, cat si in Romania, pentru ca am oamenii potrivit care permit progresul”, spune managerul care isi tine tot timpul usa de la birou deschisa.
Despre ce l-a ajutat sa creasca profesional Hay spune ca la fel ca majoritatea lucrurilor din viata sunt o chestiune de timing. “Trebuie sa fii la momentul potrivit, la locul potrivit”.
Aptitudinile de manager si le-a dezvoltat de foarte tanar, in armata. A fost ofiter si avea in subordine 40 de oameni la 21 de ani.
“Nu multi oameni ajung sa managerieze 40 de oameni la 21 de ani cu responsabilitate de viata si de moarte”, povesteste managerul.
Ce am comandat
Pita
Humus cu muguri
Falafel
Salata mixta
Mixed Grill
Fatoush
Haloumi
Tabouleh
Sambusec
Baclava
Kashta
Apa
Cafea
Am taiat preturile! Cartierul Europa - Vile 4 camere cu gradina si curte de la 46.250 euro (TVA inclus). Stoc limitat! Vezi detalii promotie!
@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.
L-am intalnit pe David Hay la pranz in mallul AFI Palace Cotroceni, primul proiect dezvoltat de AFI pe plan local si cel mai performant mall din Romania, conform unui studiu al companiei de consultanta Colliers.
“Atat eu, cat si colegii mei incercam sa ne cheltuim banii pe cat posibil in centrul comercial”, spune seful AFI Europe, asa ca managerul mananca des in incinta AFI Palace, o destinatie convenabila si prin prisma faptului ca birourile dezvoltatorului sunt amplasate in incinta mallului.
La pranzul cu Wall-Street, Hay a ales restaurantul libanez Al Wady. A ales o masa cu vedere spre patinoarul din centrul comercial, asa ca pe parcursul discutiei a putut observa si miscarile din mall.
“Imi place mancarea libaneza. Israelul si Libanul sunt state vecine, asa ca ceea ce este cunoscut aici ca mancare libaneza este, de fapt, mancarea traditionala in intreaga regiune”, a explicat David Hay, in timp ce hotaram ca ar trebui sa ne aventuram intr-o experienta culinara cat mai completa si sa comandam o intreaga serie de aperitive. Il las pe managerul AFI sa aleaga preparatele: de la tabouleh, fatoush, humus, falafel sau haloumy, la o salate si un mixed grill.
In timp ce asteptam cele aproape 10 aperitive care sa ne introduca in cultura culinara a Israelului, servim cate o cafea, iar managerul pasionat de calatorii imi povesteste cum este destinatia sa preferata: “acasa”, in Israel.
Tel Aviv este un oras care traieste 24 de ore din 24
Ce ar recomanda managerul unui turist care viziteaza Israelul? “Israelul este o destinatie extrem de diversificata, sunt orasele vechi, ca Ierusalim, unde simti greutatea istoriei si exista si Israelul dinamic, modern, reprezentat de Tel Aviv. Tel Aviv este un oras care traieste 24 de ore din 24, poti ramane blocat in trafic si la 2 dimineata. Londra se culca pana la miezul noptii, in Tel Aviv pana la 4 dimineata se misca tot, este mai activ decat New York”, povesteste managerul, care atunci cand este acasa isi rasfata familia pregatindu-le masa. “Gatesc micul dejun si cina. Acum ca au crescut copii nu prea mai am pentru cine sa gatesc”, spune seful AFI.
In timp ce ni se servesc preparatele comandate, seful AFI imi povesteste ca, in general, sfarsitul de saptamana si-l petrece in Israel. In timpul saptamanii, cand este in Bucuresti sta la birou pana la ora 8-9 seara asa ca nu are prea mult timp liber. Mai merge sa inoate, atunci cand are cate un moment de respiro, insa daca ar avea mai mult timp si l-ar consacra calatoriilor, marea sa pasiune.
Si acum managerul calatoreste frecvent, insa in mare parte sunt deplasari de business, asa ca nu se poate bucura cum ar dori de destinatiile vizitate.
Dublarea stocului de spatii de retail pana la finalul lui 2013
Programul incarcat al managerului AFI este determinat si de planurile mari pe care AFI Europe le are pe plan local pe termen scurt.
Pana la finalul lui 2013, compania si-a propus sa ajunga la un stoc de spatii de retail de peste 160.000 mp inchiriabili, adica aproximativ dublu fata de stocul actual.
AFI a demarat deja constructia AFI Palace Ploiesti, un centru comercial de aproape 30.000 mp inchiriabili, care este deja precontractat in proportie de peste 70%. Hay spune ca mallul din Ploiesti va fi deschis in octombrie 2013.
Compania vrea sa inceapa in curand si prima faza a mallului din Bucuresti Noi, adica hipermarketul si o mica galerie, urmand ca apoi sa inceapa imediat faza a doua. Compania urmeaza sa incheie si negocierile si cu operatorii de hipermarketuri si DIY pentru retail parcul din Arad, unde a obtinut PUZ-ul, in luna mai, iar imediat ce va obtine autorizatia de constructie va da startul si acestei dezvoltari.
“Este o miscare uriasa pentru noi. Vom avea 4 proiecte pana la finalul anului viitor. Incercam sa ne miscam repede, sa profitam de situatia din piata in care nu multi dezvoltatori sunt activi. Situatia economica din Europa ma ingrijoreaza, dar avem preinchirieri si in Ploiesti, si in Bucurestii Noi asa ca sunt increzator ca toate aceste proiecte de retail vor avea succes”, spune Hay.
Cum a inceput sa lucreze in imobiliare
Pe masura ce trecem prin din ce in ce mai multe preparate, Hay imi povesteste inceputurile sale in industrie. In Romania a venit pentru prima oara in 2006. La acea data se ocupa de business development, functie ce il determina sa calatoreasca frecvent in multe tari din regiune, iar Romania era una dintre pietele pe care le vizita la fiecare doua saptamani. Din 2009 a fost numit CEO al operatiunilor AFI din Republica Ceha, iar in urma cu un an si jumatate s-a mutat in Bucuresti pentru a conduce operatiunile din Romania.
La AFI Europe lucreaza de peste 6 ani, insa in real estate a inceput sa lucreze inainte de anii ’90, alaturandu-se tatalui sau in afacerea familiei imediat ce si-a terminat stagiul militar, obligatoriu 3 ani in Israel. Dupa o perioada de cativa ani, dorinta de dezvoltare l-a determinat sa paraseasca business-ul familiei, iar de la mijlocul anilor ’90 a lucrat in industrie in SUA, Africa sau Israel.
Cum vede managerul cu peste 20 de ani de experienta in imobiliare piata romaneasca?
“Perioada de boom a pietei imobiliare romanesti a fost foarte scurta, asa ca in viitor va avea cu siguranta parte de un nou boom, poate nu la fel ca in 2007, dar cu siguranta va exista o panta ascendenta. Atat in zona de retail, cat si in cea de office, stocul este mult sub cel din alte piete din regiune, chiar mai mic decat al unor tari mai mici. Rezidentialul sufera acum peste tot in Europa, dar nu mai poate continua mult asa, nu este rezonabil sa se livreze atat de putine locuinte noi la un numar de locuitori ca cel al Romaniei. Viitorul este acolo pentru real estate, va fi nevoie doar de timp. Revenirea nu va veni intr-o zi, nici intr-un an sau chiar doi, dar lucrurile vor incepe din nou sa miste”, spune Hay.
Pe rezidential compania are planuri , avand terenul necesar pentru un cartier cu 2.000 de locuinte in Bucuresti, dar dezvoltarea lor va trebui sa astepte pana cand piata isi va reveni. “Acum piata este foarte linistita, nu exista cerere reala, iar preturile sunt foarte joase. Daca vedem o schimbare reala, preturi in crestere, atunci vom incepe. Totusi acum ne pregatim, ca design, avize, pentru a fi pregatiti cand incepe piata sa urce”, spune Hay.
Proiectul major pe care compania il planifica pentru viitor este un office park, pe fosta platform Inox. Acolo, AFI vrea sa construiasca un proiect de birouri de 60.000 mp inchirabili, pe care ar urma sa il inceapa dupa ce finalizeaza integral birourile din Cotroceni Park, adica undeva in urmatorii 5 ani.
“S-ar putea sa incepem chiar si in paralel cu AFI, totul depinde de piata”, spune Hay.
Alba Iulia, un oras in care te intorci in timp
Un numar atat de mare de proiecte care urmeaza sa inceapa in viitorul apropiat il tine pe Hay la birou destul de mult timp, insa asta nu il impiedica sa se implice si in alte proiecte care se leaga de pasiunea sa. AFI Europe incearca sa sprijine proiectul de candidatura al orasului Alba Iulia la titlul de Capitala Culturala 2020.
Din punct de vedere al potentialului turistic, Hay vede Romania ca pe “o oportunitate ratata”. “Romania are peisaje minunate, orase vechi splendide. Alba Iulia a fost renovat. Nu vezi des un astfel de oras, dar nu sunt turisti. Infrastructura nedezvoltata este o pierdere uriasa pentru Romania. Ar trebui sa fie o tinta majora pentru autoritati in viitorul apropiat”, spune Hay, care a marturisit ca incearca sa ajute orasul Alba Iulia sa se promoveze ca viitoare Capitala Culturala Europeana.
“In Alba Iulia se incearca sa se promoveze orasul ca viitoare Capitala Culturala Europeana in 2020. Orasul are un potential extraordinar si incercam si noi sa luam parte la aceasta activitate si speram sa ajutam”, spune David Hay.
In ce consta ajutorul AFI? “II ajutam sa promoveze ideea. Pentru a prezenta orasul ca candidat trebuie sa pregatesti un plan si incercam sa punem si noi umarul pentru a crea acest plan, pentru ca este un oras superb, unde te intorci in timp”, a adaugat Hay, care a povestit ca a ajuns in Alba Iulia ca sa promoveze aceasta idee a candidaturii, dupa ce un bun prieten originar din Alba Iulia, l-a abordat in aceasta problema. “Ne-a explicat si cand am ajuns acolo am vazut potentialul si am hotarat ca vom participa”, a mai spus Hay.
In opinia managerului turismul, alaturi de tinerii profesionisti sunt principalele active ale Romaniei.
De altfel, Hay considera ca in business crucial este sa alegi oamenii potriviti, fie ca este vorba de manageri sau de simpli angajati. “In privinta asta am fost norocos atat in Republica Ceha, cat si in Romania, pentru ca am oamenii potrivit care permit progresul”, spune managerul care isi tine tot timpul usa de la birou deschisa.
Despre ce l-a ajutat sa creasca profesional Hay spune ca la fel ca majoritatea lucrurilor din viata sunt o chestiune de timing. “Trebuie sa fii la momentul potrivit, la locul potrivit”.
Aptitudinile de manager si le-a dezvoltat de foarte tanar, in armata. A fost ofiter si avea in subordine 40 de oameni la 21 de ani.
“Nu multi oameni ajung sa managerieze 40 de oameni la 21 de ani cu responsabilitate de viata si de moarte”, povesteste managerul.
Ce am comandat
Pita
Humus cu muguri
Falafel
Salata mixta
Mixed Grill
Fatoush
Haloumi
Tabouleh
Sambusec
Baclava
Kashta
Apa
Cafea
Investitie de 170 000 de euro pentru Pizza Hut Delivery din Palas Iasi
Pizza Hut Delivery, divizia de livrare la domiciliu a lantului de restaurante Pizza Hut, a inaugurat prima unitate in afara Bucurestiului. Noua locatie Pizza Hut Delivery a fost realizata cu o investie de 170 000 de euro si este situata in cel mai nou mall din zona Moldovei, complexul Palas Iasi.
Suprafata noii locatii este de 90 metri patrati, spatiu in care 20 de angajati vor preparara si livra zilnic sortimente delicioase de antreuri, pizza, paste, salate si deserturi.
Pana la sfarsitul anului, locatia Pizza Hut Delivery din Palas Iasi se preconizeaza ca va avea o cifra de afaceri de peste 130 000 de euro.
In prezent, Pizza Hut Delivery are 9 locatii deschise in Romania, dintre care 8 in Bucuresti - Pipera, Obor, Vitan, Titan, Sun Plaza, 13 septembrie, Mihalache si Cora Lujerului – si una in complexul Palas Iasi.
Suprafata noii locatii este de 90 metri patrati, spatiu in care 20 de angajati vor preparara si livra zilnic sortimente delicioase de antreuri, pizza, paste, salate si deserturi.
Pana la sfarsitul anului, locatia Pizza Hut Delivery din Palas Iasi se preconizeaza ca va avea o cifra de afaceri de peste 130 000 de euro.
In prezent, Pizza Hut Delivery are 9 locatii deschise in Romania, dintre care 8 in Bucuresti - Pipera, Obor, Vitan, Titan, Sun Plaza, 13 septembrie, Mihalache si Cora Lujerului – si una in complexul Palas Iasi.
Romania lidear ue per energia eolica
La Romania ha una posizione di assoluto leader in Europa centrale e orientale in termini di produzione di energia eolica, dice un rapporto del Programma di Gestione Sostenibile (Programme for Leadership Sostenibilità) dell'Università di Cambridge e il Centro Regionale per la Ricerca politica energetica (Rekke) lungo Corvinus University of Budapest.
Il documento, che contiene dati relativi a Bulgaria, Repubblica Ceca, Romania e Ungheria, è stato presentato Lunedi a Sofia, la conferenza internazionale "Politiche per la crescita verde dei Balcani. Quasi un quarto di tutte le unità eoline i nuovi Stati membri si trovano in Romania, dice il documento. Il sud-ovest del paese ha il miglior potenziale per la produzione di energia eolica e l'ostacolo principale alla costruzione di nuove unità è la limitata capacità di trasmissione elettrica nazionale. Attualmente la Romania sta affrontando un vero e proprio boom di investimenti nel settore dell'energia eolica. Negli ultimi due anni hanno aumentato la capacità installata di almeno dieci volte. Sono state rilasciate licenze per connettersi alla rete nazionale di unità con una capacità totale di 17.000 megawatt, mentre la rete può supportare solo 3.300 megawatt (di cui 1.000 megawatt sono già collegati), si rileva nella relazione. Gli autori del rapporto dicono che il sud-ovest della Romania offre le migliori condizioni in termini di energia solare fotovoltaica. Il potenziale della Romania in questo senso è maggiore della Repubblica Ceca e Ungheria, e anche di quello della Bulgaria, situata più a sud. Piano d'azione nazionale in materia di energie rinnovabili offre una quota crescente di energia solare a 260 megawatt nel 2020. Questo obiettivo è piuttosto conservatore e, quindi, non ci può essere, come in Romania ha registrato un boom di energia rinnovabile solare, come è accaduto nella Repubblica ceca. Nel 2010 la quota di energia rinnovabile in Romania è stato del 32,25% principalmente a causa delle centrali idroelettriche di grandi dimensioni e il fatto che il 2010 era molto buono in termini di idrologia. Piano d'azione nazionale in materia di energia rinnovabile nel 2010 rivisto l'obiettivo per la quota di queste energie nel 2020, impostare la strategia energetica del 2007, aumentando dal 38% al 42,26%. L'aumento è stato una prova di impegno del governo di sviluppare ulteriormente questo settore. La Bulgaria sta considerando rallentando lo sviluppo delle energie rinnovabili, ha annunciato il ministro dell'Economia, Energia e Turismo, Delian Dobrev, che ha partecipato alla conferenza. In alcuni paesi, come la Spagna e la Repubblica ceca, il mercato dell'energia verde è il surriscaldamento, ma già il raggiungimento degli obiettivi per il 2020 e di essere costretti a dare prezzi speciali per questa energia. La Bulgaria può raggiungere gli obiettivi del 2020 ancora in anno, il che significa che i prossimi sette anni non sarà più lo sviluppo, Dobrev detto, aggiungendo che il governo non lo permettono. Il funzionario ritiene che, a sua volta, le autorità bulgare dovranno concentrarsi sull'efficienza energetica. Attualmente, le famiglie dell'industria e bulgari sono da 5 a 8 volte meno energia rispetto alla media europea. Pertanto, a partire da quest'anno il governo presterà 500 milioni di euro per aumentare l'efficienza energetica delle case attraverso l'isolamento e collegandoli al sistema del gas. Il ministro ha detto che nel 2020 il 20,8% del consumo lordo di elettricità in Bulgaria dovrà provenire da fonti rinnovabili, il che significa 6% in più rispetto ad oggi. Conferenza internazionale a Sofia organizzata da politici scuola "Dimitar Panitsa" ha riunito partecipanti provenienti da Bulgaria e paesi dei Balcani occidentali. Gli organizzatori hanno spiegato che, sebbene invitati, la Romania è stata rappresentata al Forum nel contesto delle elezioni amministrative si sono svolte Domenica, che impedirebbe i rappresentanti del paese per partecipare al forum.
Il documento, che contiene dati relativi a Bulgaria, Repubblica Ceca, Romania e Ungheria, è stato presentato Lunedi a Sofia, la conferenza internazionale "Politiche per la crescita verde dei Balcani. Quasi un quarto di tutte le unità eoline i nuovi Stati membri si trovano in Romania, dice il documento. Il sud-ovest del paese ha il miglior potenziale per la produzione di energia eolica e l'ostacolo principale alla costruzione di nuove unità è la limitata capacità di trasmissione elettrica nazionale. Attualmente la Romania sta affrontando un vero e proprio boom di investimenti nel settore dell'energia eolica. Negli ultimi due anni hanno aumentato la capacità installata di almeno dieci volte. Sono state rilasciate licenze per connettersi alla rete nazionale di unità con una capacità totale di 17.000 megawatt, mentre la rete può supportare solo 3.300 megawatt (di cui 1.000 megawatt sono già collegati), si rileva nella relazione. Gli autori del rapporto dicono che il sud-ovest della Romania offre le migliori condizioni in termini di energia solare fotovoltaica. Il potenziale della Romania in questo senso è maggiore della Repubblica Ceca e Ungheria, e anche di quello della Bulgaria, situata più a sud. Piano d'azione nazionale in materia di energie rinnovabili offre una quota crescente di energia solare a 260 megawatt nel 2020. Questo obiettivo è piuttosto conservatore e, quindi, non ci può essere, come in Romania ha registrato un boom di energia rinnovabile solare, come è accaduto nella Repubblica ceca. Nel 2010 la quota di energia rinnovabile in Romania è stato del 32,25% principalmente a causa delle centrali idroelettriche di grandi dimensioni e il fatto che il 2010 era molto buono in termini di idrologia. Piano d'azione nazionale in materia di energia rinnovabile nel 2010 rivisto l'obiettivo per la quota di queste energie nel 2020, impostare la strategia energetica del 2007, aumentando dal 38% al 42,26%. L'aumento è stato una prova di impegno del governo di sviluppare ulteriormente questo settore. La Bulgaria sta considerando rallentando lo sviluppo delle energie rinnovabili, ha annunciato il ministro dell'Economia, Energia e Turismo, Delian Dobrev, che ha partecipato alla conferenza. In alcuni paesi, come la Spagna e la Repubblica ceca, il mercato dell'energia verde è il surriscaldamento, ma già il raggiungimento degli obiettivi per il 2020 e di essere costretti a dare prezzi speciali per questa energia. La Bulgaria può raggiungere gli obiettivi del 2020 ancora in anno, il che significa che i prossimi sette anni non sarà più lo sviluppo, Dobrev detto, aggiungendo che il governo non lo permettono. Il funzionario ritiene che, a sua volta, le autorità bulgare dovranno concentrarsi sull'efficienza energetica. Attualmente, le famiglie dell'industria e bulgari sono da 5 a 8 volte meno energia rispetto alla media europea. Pertanto, a partire da quest'anno il governo presterà 500 milioni di euro per aumentare l'efficienza energetica delle case attraverso l'isolamento e collegandoli al sistema del gas. Il ministro ha detto che nel 2020 il 20,8% del consumo lordo di elettricità in Bulgaria dovrà provenire da fonti rinnovabili, il che significa 6% in più rispetto ad oggi. Conferenza internazionale a Sofia organizzata da politici scuola "Dimitar Panitsa" ha riunito partecipanti provenienti da Bulgaria e paesi dei Balcani occidentali. Gli organizzatori hanno spiegato che, sebbene invitati, la Romania è stata rappresentata al Forum nel contesto delle elezioni amministrative si sono svolte Domenica, che impedirebbe i rappresentanti del paese per partecipare al forum.
giovedì 21 giugno 2012
Bulgaria e Romania, le opportunità d'investimento
L'obiettivo è approfondire le chance offerte dai due Paesi, con particolare focus sui settori delle energie rinnovabili e delle infrastrutture
investimenti in romania
I Balcani rappresentano una grande opportunità per l'Italia. Vicinanza geografica, alta produttività, manodopera qualificata e poliglotta, disponibilità di fondi comunitari sono tutti elementi che concorrono a definire la rilevanza dell'intero sud-est europeo per l'Italia.
I Balcani, inoltre, rappresentano un mercato di 60 milioni di consumatori, dove l'export italiano sia nel 2009 che nel 2010 ha superato i 10 miliardi di euro, sorpassando la quota export di Brasile e India messi insieme. In particolare, Romania e Bulgaria, dal 1 gennaio 2007 Stati membri dell'Unione Europea, rappresentano un mercato con interessanti prospettive di crescita e significative opportunità di investimento.
Dal 2009 al 2011 (e dunque nei due anni successivi al catastrofico 2008, l'anno che ha decretato la caduta libera di tutte le principali economie mondiali) le esportazioni della nostra provincia sono aumentate del 25 per cento verso la Romania e del 15 per cento verso la Bulgaria. Nel 2011 il valore delle esportazioni modenesi ha raggiunto i 37 milioni di euro in Bulgaria e i 120 milioni in Romania.
A tal proposito, Confindustria Modena organizza il seminario "Focus Romania e Bulgaria: opportunità di investimenti" martedì 29 maggio, alle ore 15, al fine di approfondire le opportunità offerte dai due Paesi e dalle agevolazioni comunitarie, con particolare attenzione sui settori delle energie rinnovabili e delle infrastrutture.
Al seminario interverranno Federico Cassi, direttore di Confindustria Bulgaria, e Matteo Montanari, membro di giunta di Confindustria Romania.
investimenti in romania
I Balcani rappresentano una grande opportunità per l'Italia. Vicinanza geografica, alta produttività, manodopera qualificata e poliglotta, disponibilità di fondi comunitari sono tutti elementi che concorrono a definire la rilevanza dell'intero sud-est europeo per l'Italia.
I Balcani, inoltre, rappresentano un mercato di 60 milioni di consumatori, dove l'export italiano sia nel 2009 che nel 2010 ha superato i 10 miliardi di euro, sorpassando la quota export di Brasile e India messi insieme. In particolare, Romania e Bulgaria, dal 1 gennaio 2007 Stati membri dell'Unione Europea, rappresentano un mercato con interessanti prospettive di crescita e significative opportunità di investimento.
Dal 2009 al 2011 (e dunque nei due anni successivi al catastrofico 2008, l'anno che ha decretato la caduta libera di tutte le principali economie mondiali) le esportazioni della nostra provincia sono aumentate del 25 per cento verso la Romania e del 15 per cento verso la Bulgaria. Nel 2011 il valore delle esportazioni modenesi ha raggiunto i 37 milioni di euro in Bulgaria e i 120 milioni in Romania.
A tal proposito, Confindustria Modena organizza il seminario "Focus Romania e Bulgaria: opportunità di investimenti" martedì 29 maggio, alle ore 15, al fine di approfondire le opportunità offerte dai due Paesi e dalle agevolazioni comunitarie, con particolare attenzione sui settori delle energie rinnovabili e delle infrastrutture.
Al seminario interverranno Federico Cassi, direttore di Confindustria Bulgaria, e Matteo Montanari, membro di giunta di Confindustria Romania.
lunedì 18 giugno 2012
Romania;il comune di Avrig è la prima città ad energia elettrica indipendente
aprire societa in romania
Avrig città di Sibiu è destinato a diventare energia città indipendente prima in Romania fino al 2030, le autorità locali ha detto. Degno di nota, gli investimenti necessari perché questo sia possibile per gli importi oltre 50 milioni, ha detto il sindaco Avrig, il signor Arnold G. presenti durante Klingeis ieri in un seminario cinese romana scienza entusiasmante e tecnologia, a Bucarest."Ho proposto di fare questo programma in due fasi. In primo luogo, vogliamo implementare entro il 2020 una serie di tecnologie che forniscono la produzione di energia alternativa a livello locale, mentre le misure di efficienza energetica, e nel 2030 la città aveva essere totalmente energia indipendente. Così, tutta l'energia sarà prodotta a livello locale e il surplus di energia sarà esportato ad altre aree ", ha detto nel contesto citato, Klingeis ..In base alle esigenze sindaco di 50 milioni è una "quantità ragionevole", prendendo in considerazione i benefici delle comunità locali attraverso un progetto così importante."Io sono un investimento di 50 milioni di euro per una piccola città con 14.000 abitanti, per essere energeticamente indipendenti e non necessitano di tutte le risorse fossili in altri settori. Penso che un importo ragionevole diventano energia indipendente e creare posti di lavoro nella comunità, per portare valore aggiunto settori come l'agricoltura, che coinvolge la modernizzazione della biomassa e biogas sarà prodotto come materia prima in un terreno non ancora recuperato, ma sono lasciati in rovina ", ha detto il sindaco Avrig, chiaramente ottimista circa la materializzazione del progetto.Come investitori, le speranze sono segnali motivati e positivi come il sindaco assicura: "Abbiamo Bosch della Germania, che investirà in 40 ettari in un parco fotovoltaico, e una società in Inghilterra costruirà una centrale a biomasse , ma ci sono altri investitori in idro e biogas. Siamo in trattative con gli investitori cinesi per portare e di altre apparecchiature di energia rinnovabile. Tutti questi saranno integrati nella Avrig area amministrativa creerà posti di lavoro e la stabilità economico per la gente della zona ".
investire in romania
Avrig città di Sibiu è destinato a diventare energia città indipendente prima in Romania fino al 2030, le autorità locali ha detto. Degno di nota, gli investimenti necessari perché questo sia possibile per gli importi oltre 50 milioni, ha detto il sindaco Avrig, il signor Arnold G. presenti durante Klingeis ieri in un seminario cinese romana scienza entusiasmante e tecnologia, a Bucarest."Ho proposto di fare questo programma in due fasi. In primo luogo, vogliamo implementare entro il 2020 una serie di tecnologie che forniscono la produzione di energia alternativa a livello locale, mentre le misure di efficienza energetica, e nel 2030 la città aveva essere totalmente energia indipendente. Così, tutta l'energia sarà prodotta a livello locale e il surplus di energia sarà esportato ad altre aree ", ha detto nel contesto citato, Klingeis ..In base alle esigenze sindaco di 50 milioni è una "quantità ragionevole", prendendo in considerazione i benefici delle comunità locali attraverso un progetto così importante."Io sono un investimento di 50 milioni di euro per una piccola città con 14.000 abitanti, per essere energeticamente indipendenti e non necessitano di tutte le risorse fossili in altri settori. Penso che un importo ragionevole diventano energia indipendente e creare posti di lavoro nella comunità, per portare valore aggiunto settori come l'agricoltura, che coinvolge la modernizzazione della biomassa e biogas sarà prodotto come materia prima in un terreno non ancora recuperato, ma sono lasciati in rovina ", ha detto il sindaco Avrig, chiaramente ottimista circa la materializzazione del progetto.Come investitori, le speranze sono segnali motivati e positivi come il sindaco assicura: "Abbiamo Bosch della Germania, che investirà in 40 ettari in un parco fotovoltaico, e una società in Inghilterra costruirà una centrale a biomasse , ma ci sono altri investitori in idro e biogas. Siamo in trattative con gli investitori cinesi per portare e di altre apparecchiature di energia rinnovabile. Tutti questi saranno integrati nella Avrig area amministrativa creerà posti di lavoro e la stabilità economico per la gente della zona ".
investire in romania
mercoledì 13 giugno 2012
romania oradea
ministro del Turismo, Eduard Hellvig, firmato oggi, 26 maggio, in Oradea (Bihor), un accordo di sovvenzione con ROP, per creare un'infrastruttura di business nella città e la fornitura di pubblica utilità Industrial Park Eurobusiness Oradea - creare ditte in romania Fase II. L'obiettivo del progetto è quello di realizzare una struttura funzionale a sostenere il contesto economico al fine di costruire uno sviluppo economico sostenibile della città e della contea per sostenere lo sviluppo sostenibile in Bihar. Pertanto, questo progetto ha lo scopo di entrambi i lavori creare e attrarre gli investitori nella struttura di sostegno alle imprese e fornendo un'infrastruttura per esso (acqua e rete fognaria, rete di alimentazione elettrica, la struttura di strade interne, potenza termica in un accesso centralizzato e alla rete di telecomunicazioni). "Tu sei tra i primi nel paese in grado di comprendere che senza la creazione di posti di lavoro e le aree di sviluppo economico e servizi di sviluppo per le imprese, ogni comunità è soffocante.investimenti romania La vostra priorità è la nostra priorità. Ecco perché posso annunciare che alla fine di giugno o all'inizio di luglio, sarà avviato un progetto nazionale per lo sviluppo di parchi industriali, con il supporto delle infrastrutture ", ha detto il ministro per lo Sviluppo regionale. Eduard Hellvig ha aggiunto che vorrebbe firmare progetti di questo tipo in ogni regione o in ogni grande città del paese. Firmato il periodo di attuazione del progetto Oradea è di 31 mesi e il valore totale del contratto è lei 15.154.301, di cui lei rappresenta 6,777,003.41 sovvenzioni
domenica 10 giugno 2012
Casă, scumpă casă!
La preţurile actuale practicate pe piaţa imobiliară, şansele ca o familie tânără, cu venituri medii, să ia un credit ipotecar sunt foarte mici. În ciuda programului „Prima Casă“, o rată minimă pe lună către bancă se apropie de 200 de euro. Suma este mare pentru mulţi craioveni. imobiliare oradea
Decizia cumpărării unei locuinţe este una dintre cele mai importante din viaţa unei familii. Poate că unii îşi cumpără locuinţă o singură dată în viaţă şi tocmai de aceea alegerea accesării unui credit ipotecar este foarte importantă pentru ei. Dar pe piaţa imobiliară, preţurile sunt încă, destul de ridicate, iar, pe de altă parte, băncile care oferă credite ipotecare percep dobânzi destul de mari. Dobânzi mai mici sunt practicate la Programul „Prima Casă“, prin care împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe sunt garantate de stat, iar dobânzile sunt mult mai mici decât la un credit ipotecar clasic, deoarece băncile nu îşi asumă riscuri prea mari creditând o familie care vrea să-şi cumpere o locuinţă. Dar şi aşa, veniturile familiei trebuie să fie consistente, pentru a putea cumpăra o locuinţă.
Apartament cu două camere sau garsonieră?
Pe piaţa locală, un apartament cu două camere se vinde cu 38.000 - 40.000 de euro. Dar ce venituri trebuie să aibă o familie pentru a achiziţiona un apartament cu 40.000 de euro şi ce rată trebuie să suporte? La Raiffeisen Bank, de exemplu, funcţionara de la ghişeu face un scoring rapid: „Dacă doriţi un apartament cu 40.000 de euro, vă încadraţi dacă aveţi venituri pe familie de 2.600 de lei pe lună. Rata va fi undeva la 200 de euro pe lună“. Clienţii pot să primească „bonusuri“ la evaluarea făcută de bancă (la scoring) dacă au un serviciu stabil, la o companie bună, dacă au studii superioare şi dacă sunt căsătoriţi. În schimb, există oferte şi pentru cei săraci. O familie care câştigă 1.400 de lei pe lună poate accesa un credit de 23.000 de euro pe 30 de ani, iar rata este de 115 euro pe lună. Dar puţini sunt cei care doresc să-şi cumpere o garsonieră cu un credit pe 30 de ani.
case de vanzare oradea
Rate de 800 de lei pe lună
Chiar şi prin „Prima Casă“, rata lunară care trebuie achitată către bancă este destul de greu de suportat de familiile cu venituri medii.
Gradul de îndatorare a populaţiei este de 45% din venituri, în general, adică se iau în calculul ratei 45% din veniturile soţilor. Dar există cazuri, cum este BCR, unde simularea pentru un credit porneşte de la 94% din venituri. Restul de 6% din venituri nu sunt luate în considerare, „pentru că este un risc de diminuare a salariului, adică în timp poate să vă scadă salariul“, spunea în urmă cu ceva vreme, la ghişeu, o funcţionară a băncii respective. Dar după ce, în sfârşit, o familie ajunge să acceseze un credit ipotecar de acest gen, simte povara unei rate uriaşe. De exemplu, o familie cu un copil şi cu venituri modice poate lua prin „Prima Casă“ un împrumut de 33.000 de euro de la BRD, iar veniturile tinerilor trebuie să fie de minimum 2.000 de lei pe lună, net. Rata lunară în acest caz ar fi de 166 de euro pe lună (aproximativ 748 de lei pe lună). Dar cu 33.000 de euro, tinerii ipotetici luaţi în calcul abia dacă pot să-şi cumpere o garsonieră. În cazul în care familia are şi un copil, atunci rata creşte simţitor la BRD la 190 de euro pe lună (aproximativ 845 de lei). Pentru mulţi tineri craioveni, o astfel de rată poate însemna salariul unuia dintre soţi, pe care ar trebui să-l dea băncii. În ultima perioadă, unele bănci au anunţat că au încheiat creditarea pe programul „Prima Casă“, altele introduc tot felul de promoţii pentru a atrage clienţii către acest segment al împrumuturilor. În ultimul an, ritmul acordării împrumuturilor ipotecare a scăzut vertiginos faţă de anii anteriori.
Populaţia nu are venituri suficiente
Decizia de a face un credit ipotecar, fie el şi prin „Prima Casă“, este dificilă în această perioadă. Familiile luate ca exemplu, în cazul în care câştigă 2.000 de lei pe lună, achită lunar în jur de 800 de lei pe lună şi rămân destul de puţini bani pentru cheltuieli cu hrana, cu întreţinerea, cu utilităţile, şi altele. Într-un moment de instabilitate economică, oricine îşi face tot felul de calcule înainte să se împrumute pe o perioadă de 25 - 30 de ani. Întrebat de ce s-au diminuat solicitările de credite din partea populaţiei pe programul „Prima Casă“, directorul filialei locale a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Gheorghe Lăpădat, a explicat, într-un interviu acordat recent GdS: „Există două motive pentru care «Prima Casă» merge mai lent: reţinerea populaţiei în a se împrumuta, înregistrată în ultima perioadă, dar şi capacitatea scăzută de rambursare a creditelor. Populaţia nu are veniturile necesare pentru a demonstra în viitor că poate rambursa creditele de acest gen“. FNGCIMM acordă garanţii pentru familiile care doresc să se împrumute pentru a-şi achiziţiona o locuinţă pe acest program, în care statul garantează împrumutul contractat de persoanele fizice respective.
Preţurile apartamentelor, umflate cu pompa
Piaţa apartamentelor de locuinţe din Craiova stagnează din cauza preţurilor supraevaluate la care acestea sunt scoase pe piaţă. Analiştii observă o uşoară scădere a preţurilor, pe fondul puterii scăzute de cumpărare. „Este un trend descrescător, de maximum 5-10%. Au cumpărat locuinţe doar familiile cu venituri peste medie, care au avut acces la credite. Tot ca o tendinţă, îmbunătăţirile (parchet, gresie, faianţă, termopane, uşă metalică) nu mai contează în preţul final. Oamenii sunt interesaţi mai mult de poziţionare, suprafaţă şi preţ. Vor să-şi facă singuri aceste amenajări. De asemenea, se fac achiziţii cu bani cash. Cei care au disponibilităţi băneşti consideră că piaţa a ajuns la un nivel destul de jos pentru a face achiziţii“, spune Cristian Clenciu, patronul CDC Imobiliare şi preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Criza a lovit puternic în agenţiile imobiliare. „În perioada de boom imobiliar, în Dolj funcţionau peste 200 de agenţii imobiliare. Acum mai sunt cel mult 25, dar dintre acestea cele mai multe nu fac profit. Stau la ciupeală pentru a agăţa clienţi. Numai câteva agenţii sunt pe picioarele lor. Noi insistăm în continuare pentru apariţia legii care să reglementeze funcţionarea agenţiilor imobiliare, precum şi profesionalizarea meseriei de agent imobiliar“, explică Cristian Clenciu. În România, numărul agenţiilor imobiliare ar fi scăzut de la peste 10.000 la puţin peste 1.000.
Piaţa imobiliară este paralelă cu piaţa muncii
Trendul actual de pe piaţă este explicabil: proprietarii se obişnuiesc cu greu cu gândul că apartamentele sunt supraevaluate şi nu lasă la preţ. Numărul de tranzacții este mic şi agenţiile suferă. Pentru a înţelege de ce preţurile sunt supraevaluate, să privim puţin asupra puterii economice a potenţialilor cumpărători. Potrivit ultimelor sondaje efectuate de Institutul Naţional de Statistică (INS), la sfârşitul lunii martie 2012, Doljul se situa pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, care era de 8,7% în raport cu populaţia activă. Circa 26.000 de persoane erau înregistrate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Neoficial, numărul şomerilor este mult mai mare. Tot statistica spune că 26% din şomeri au vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani, adică sunt tineri potenţiali clienţi pentru locuinţe. Câştigul mediu brut înregistrat în martie 2012 a fost de de circa 1.900 de lei, Doljul aflându-se pe locul 14 în ţară, însă cei mai mulţi angajaţi au venituri cu puţin peste salariul minim. Potrivit unui sondaj pe piaţa muncii, realizat recent de Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova şi Institutul Social Oltenia, peste 45% dintre şomerii intervievaţi au declarat că trăiesc mai prost decât în trecut. 74% dintre intervievaţi apreciau că au şanse mici şi foarte mici să-şi găsească un loc de muncă în viitorul apropiat. Raportându-ne la datele de mai sus, observăm că piaţa imobiliară este paralelă cu piaţa muncii. Pe piaţa imobiliară, preţul unei garsoniere ajunge la 25.000 - 30.000 de euro. Spre exemplu, în cartierul Brazda lui Novac, un particular pretinde 30.000 de euro pentru o garsonieră „ultramodernă“, preţul fiind „negociabil“. „Mai mult de 3.000 de euro nu las. Deci, ultimul preţ este 27.000. Într-adevăr, este la etajul șase, dar am de toate: gresie, faianţă, parchet, uşă, termopane“, spune vânzătorul. Alt proprietar cere 26.000 de euro, asigurându-ne că zona este bună. Spre centrul oraşului, vânzătorii pretind chiar şi 38.000 - 40.000 de euro. Apartamentele cu două camere, cele mai vânate pe piaţa de profil, ajung şi ele la 34.000 - 40.000 de euro. „Nu sunt presat de timp, aşa că nu las mai mult de 2.000 - 3.000 de euro“, spune vânzătorul unui apartament cu două camere în Piaţa Gării. „Nu pot să las. Este la etajul șapte, dar zona este foarte bună, am balcon mare, închis. Şi vecinii sunt ca lumea“, îşi plasează vânzătorul ultimul argument. Mulţi vânzători nu precizează în anunţurile de mică publicitate preţurile cerute. „Sunteţi de la agenţie? Pentru că m-ar interesa şi pe mine o părere“, spune un proprietar. „Toți cei care au putut, adică persoanele cu bani cash, cu salarii acceptabile care se încadrează pentru credite prin «Prima Casă», au cumpărat. Numai familiile nou-apărute pot să mai intre pe piaţă. Puterea de cumpărare nu revine aşa de uşor“, conchide Cristian Clenciu, preşedintele ARAI.
Decizia cumpărării unei locuinţe este una dintre cele mai importante din viaţa unei familii. Poate că unii îşi cumpără locuinţă o singură dată în viaţă şi tocmai de aceea alegerea accesării unui credit ipotecar este foarte importantă pentru ei. Dar pe piaţa imobiliară, preţurile sunt încă, destul de ridicate, iar, pe de altă parte, băncile care oferă credite ipotecare percep dobânzi destul de mari. Dobânzi mai mici sunt practicate la Programul „Prima Casă“, prin care împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe sunt garantate de stat, iar dobânzile sunt mult mai mici decât la un credit ipotecar clasic, deoarece băncile nu îşi asumă riscuri prea mari creditând o familie care vrea să-şi cumpere o locuinţă. Dar şi aşa, veniturile familiei trebuie să fie consistente, pentru a putea cumpăra o locuinţă.
Apartament cu două camere sau garsonieră?
Pe piaţa locală, un apartament cu două camere se vinde cu 38.000 - 40.000 de euro. Dar ce venituri trebuie să aibă o familie pentru a achiziţiona un apartament cu 40.000 de euro şi ce rată trebuie să suporte? La Raiffeisen Bank, de exemplu, funcţionara de la ghişeu face un scoring rapid: „Dacă doriţi un apartament cu 40.000 de euro, vă încadraţi dacă aveţi venituri pe familie de 2.600 de lei pe lună. Rata va fi undeva la 200 de euro pe lună“. Clienţii pot să primească „bonusuri“ la evaluarea făcută de bancă (la scoring) dacă au un serviciu stabil, la o companie bună, dacă au studii superioare şi dacă sunt căsătoriţi. În schimb, există oferte şi pentru cei săraci. O familie care câştigă 1.400 de lei pe lună poate accesa un credit de 23.000 de euro pe 30 de ani, iar rata este de 115 euro pe lună. Dar puţini sunt cei care doresc să-şi cumpere o garsonieră cu un credit pe 30 de ani.
case de vanzare oradea
Rate de 800 de lei pe lună
Chiar şi prin „Prima Casă“, rata lunară care trebuie achitată către bancă este destul de greu de suportat de familiile cu venituri medii.
Gradul de îndatorare a populaţiei este de 45% din venituri, în general, adică se iau în calculul ratei 45% din veniturile soţilor. Dar există cazuri, cum este BCR, unde simularea pentru un credit porneşte de la 94% din venituri. Restul de 6% din venituri nu sunt luate în considerare, „pentru că este un risc de diminuare a salariului, adică în timp poate să vă scadă salariul“, spunea în urmă cu ceva vreme, la ghişeu, o funcţionară a băncii respective. Dar după ce, în sfârşit, o familie ajunge să acceseze un credit ipotecar de acest gen, simte povara unei rate uriaşe. De exemplu, o familie cu un copil şi cu venituri modice poate lua prin „Prima Casă“ un împrumut de 33.000 de euro de la BRD, iar veniturile tinerilor trebuie să fie de minimum 2.000 de lei pe lună, net. Rata lunară în acest caz ar fi de 166 de euro pe lună (aproximativ 748 de lei pe lună). Dar cu 33.000 de euro, tinerii ipotetici luaţi în calcul abia dacă pot să-şi cumpere o garsonieră. În cazul în care familia are şi un copil, atunci rata creşte simţitor la BRD la 190 de euro pe lună (aproximativ 845 de lei). Pentru mulţi tineri craioveni, o astfel de rată poate însemna salariul unuia dintre soţi, pe care ar trebui să-l dea băncii. În ultima perioadă, unele bănci au anunţat că au încheiat creditarea pe programul „Prima Casă“, altele introduc tot felul de promoţii pentru a atrage clienţii către acest segment al împrumuturilor. În ultimul an, ritmul acordării împrumuturilor ipotecare a scăzut vertiginos faţă de anii anteriori.
Populaţia nu are venituri suficiente
Decizia de a face un credit ipotecar, fie el şi prin „Prima Casă“, este dificilă în această perioadă. Familiile luate ca exemplu, în cazul în care câştigă 2.000 de lei pe lună, achită lunar în jur de 800 de lei pe lună şi rămân destul de puţini bani pentru cheltuieli cu hrana, cu întreţinerea, cu utilităţile, şi altele. Într-un moment de instabilitate economică, oricine îşi face tot felul de calcule înainte să se împrumute pe o perioadă de 25 - 30 de ani. Întrebat de ce s-au diminuat solicitările de credite din partea populaţiei pe programul „Prima Casă“, directorul filialei locale a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Gheorghe Lăpădat, a explicat, într-un interviu acordat recent GdS: „Există două motive pentru care «Prima Casă» merge mai lent: reţinerea populaţiei în a se împrumuta, înregistrată în ultima perioadă, dar şi capacitatea scăzută de rambursare a creditelor. Populaţia nu are veniturile necesare pentru a demonstra în viitor că poate rambursa creditele de acest gen“. FNGCIMM acordă garanţii pentru familiile care doresc să se împrumute pentru a-şi achiziţiona o locuinţă pe acest program, în care statul garantează împrumutul contractat de persoanele fizice respective.
Preţurile apartamentelor, umflate cu pompa
Piaţa apartamentelor de locuinţe din Craiova stagnează din cauza preţurilor supraevaluate la care acestea sunt scoase pe piaţă. Analiştii observă o uşoară scădere a preţurilor, pe fondul puterii scăzute de cumpărare. „Este un trend descrescător, de maximum 5-10%. Au cumpărat locuinţe doar familiile cu venituri peste medie, care au avut acces la credite. Tot ca o tendinţă, îmbunătăţirile (parchet, gresie, faianţă, termopane, uşă metalică) nu mai contează în preţul final. Oamenii sunt interesaţi mai mult de poziţionare, suprafaţă şi preţ. Vor să-şi facă singuri aceste amenajări. De asemenea, se fac achiziţii cu bani cash. Cei care au disponibilităţi băneşti consideră că piaţa a ajuns la un nivel destul de jos pentru a face achiziţii“, spune Cristian Clenciu, patronul CDC Imobiliare şi preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Criza a lovit puternic în agenţiile imobiliare. „În perioada de boom imobiliar, în Dolj funcţionau peste 200 de agenţii imobiliare. Acum mai sunt cel mult 25, dar dintre acestea cele mai multe nu fac profit. Stau la ciupeală pentru a agăţa clienţi. Numai câteva agenţii sunt pe picioarele lor. Noi insistăm în continuare pentru apariţia legii care să reglementeze funcţionarea agenţiilor imobiliare, precum şi profesionalizarea meseriei de agent imobiliar“, explică Cristian Clenciu. În România, numărul agenţiilor imobiliare ar fi scăzut de la peste 10.000 la puţin peste 1.000.
Piaţa imobiliară este paralelă cu piaţa muncii
Trendul actual de pe piaţă este explicabil: proprietarii se obişnuiesc cu greu cu gândul că apartamentele sunt supraevaluate şi nu lasă la preţ. Numărul de tranzacții este mic şi agenţiile suferă. Pentru a înţelege de ce preţurile sunt supraevaluate, să privim puţin asupra puterii economice a potenţialilor cumpărători. Potrivit ultimelor sondaje efectuate de Institutul Naţional de Statistică (INS), la sfârşitul lunii martie 2012, Doljul se situa pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, care era de 8,7% în raport cu populaţia activă. Circa 26.000 de persoane erau înregistrate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Neoficial, numărul şomerilor este mult mai mare. Tot statistica spune că 26% din şomeri au vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani, adică sunt tineri potenţiali clienţi pentru locuinţe. Câştigul mediu brut înregistrat în martie 2012 a fost de de circa 1.900 de lei, Doljul aflându-se pe locul 14 în ţară, însă cei mai mulţi angajaţi au venituri cu puţin peste salariul minim. Potrivit unui sondaj pe piaţa muncii, realizat recent de Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova şi Institutul Social Oltenia, peste 45% dintre şomerii intervievaţi au declarat că trăiesc mai prost decât în trecut. 74% dintre intervievaţi apreciau că au şanse mici şi foarte mici să-şi găsească un loc de muncă în viitorul apropiat. Raportându-ne la datele de mai sus, observăm că piaţa imobiliară este paralelă cu piaţa muncii. Pe piaţa imobiliară, preţul unei garsoniere ajunge la 25.000 - 30.000 de euro. Spre exemplu, în cartierul Brazda lui Novac, un particular pretinde 30.000 de euro pentru o garsonieră „ultramodernă“, preţul fiind „negociabil“. „Mai mult de 3.000 de euro nu las. Deci, ultimul preţ este 27.000. Într-adevăr, este la etajul șase, dar am de toate: gresie, faianţă, parchet, uşă, termopane“, spune vânzătorul. Alt proprietar cere 26.000 de euro, asigurându-ne că zona este bună. Spre centrul oraşului, vânzătorii pretind chiar şi 38.000 - 40.000 de euro. Apartamentele cu două camere, cele mai vânate pe piaţa de profil, ajung şi ele la 34.000 - 40.000 de euro. „Nu sunt presat de timp, aşa că nu las mai mult de 2.000 - 3.000 de euro“, spune vânzătorul unui apartament cu două camere în Piaţa Gării. „Nu pot să las. Este la etajul șapte, dar zona este foarte bună, am balcon mare, închis. Şi vecinii sunt ca lumea“, îşi plasează vânzătorul ultimul argument. Mulţi vânzători nu precizează în anunţurile de mică publicitate preţurile cerute. „Sunteţi de la agenţie? Pentru că m-ar interesa şi pe mine o părere“, spune un proprietar. „Toți cei care au putut, adică persoanele cu bani cash, cu salarii acceptabile care se încadrează pentru credite prin «Prima Casă», au cumpărat. Numai familiile nou-apărute pot să mai intre pe piaţă. Puterea de cumpărare nu revine aşa de uşor“, conchide Cristian Clenciu, preşedintele ARAI.
Iscriviti a:
Post (Atom)